woensdag 21 september 2011

Wortelcupcakes

Altijd een hit... Recept voor 12 stuks.

- 125 gram geschrapte en geraspte wortel
- 110 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 sinaasappel
- 2 eieren
- 75 ml olijfolie + wat extra om in te vetten
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- cupcakevormpjes of muffinvorm
- 150 gram poedersuiker
- 100 gram roomkaas
- 20 gram boter, gesmolten
- 1/2 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180c. Rasp de oranje schil van de halve sinaasappel en pers deze uit. Zeef met zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder, en meng met de overige ingrediënten tot een glad beslag (is vrij dik). Vet de vorm(pjes) in en schep in ieder bakje 2 eetlepels beslag. Bak de cakejes in 40 minuten bruin.
Meng de poedersuiker met de roomkaas, boter en vanillesuiker en besmeer de afgekoelde cakejes hiermee.


Het recept van de cakejes is niet van mezelf, maar ik weet niet meer waar ik het vandaan heb.

Dadelpuddinkjes met toffeesaus

Het recept is voor 4 personen, maar kan makkelijk voor 6. SUPER lekker!

-          180 gram dadels, ontpit en in kleine stukjes
-          50 gram boter, op kamertemperatuur
-          100 gram witte basterdsuiker
-          75 gram bruine basterdsuiker
-          2 eieren
-          175 gram zelfrijzend bakmeel
-          30 ml room
-          50 gram suiker
-          2 theelepels stroop
Verwarm de oven voor op 180c. Vet 4 kleine vuurvaste schaaltjes in. Kook de dadels 5 minuten in 30 ml water, en laat afkoelen. Klop de boter met de 2 kleuren basterdsuiker, en meng de eieren, dadels, kookvocht en het bakmeel er door. Schenk het mengsel in de vormpjes en bak de puddinkjes 25-30 minuten. Laat ze even afkoelen en keer om op een bordje. Verwarm de room, overige suiker en de stroop in een pannetje op laag vuur, totdat de suiker is opgelost. Laat nog 3 minuten onder voortdurend roeren zachtjes door koken. Schep de saus over de dadelpuddinkjes.


Dit recept komt uit Elle Eten.

Karbonaadjes met 17e-eeuwse salie-uiensaus en gecarameliseerde witlof

Mijn verjaardagsmaal voor 4 personen
-          4 schouderkarbonades
-          6 eetlepels boter
-          2 eetlepels olijfolie
-          8 eetlepels appelsap
-          1 eetlepel (witte wijn) azijn
-          6 eetlepels heet water
-          2 uien, fijn gesnipperd
-          6 eetlepels salie
-          50 gram broodkruim (bijvoorbeeld een verkruimeld ongebakken afbakbroodje)
-          2 theelepels scherpe mosterd
-          Zout
-          Witte peper
-          4 stronkjes witlof
-          50 gram boter
-          2 eetlepels suiker

Bestrooi de karbonades aan beide zijden met zout en witte peper. Verhit de boter in een grote koekenpan tot die niet meer schuimt. Bak de karbonades snel aan beide zijden op hoog vuur bruin, waarbij je ze door de pan blijft bewegen.  Doe een deksel op de pan en braadt het vlees in 25 minuten op laag vuur (halverwege omdraaien).  Haal de karbonades uit de pan, en hou ze warm in aluminiumfolie.  Voeg de appelsap, azijn en water toe aan de jus en roer goed door. Meet 300 ml jus af (de rest wordt niet gebruikt). Bak in een ander pannetje de ui bruin in wat boter en voeg de salie, broodkruim, jus en mosterd toe. Laat nog een minuut of 4 zachtjes inkoken.
Snij de stronkjes witlof in vieren, en verwijder onderkant en bittere kern. Verhit boter in een pan en roerbak de witlof op hoog vuur met 2 eetlepels suiker in ongeveer 5 minuten. Lekker met aardappelpuree.

Het recept van de karbonades komt uit Elle Eten.

Chocolade-carameltaart

Ter ere van mijn verjaardag. Let op: snij kleine puntjes want deze taart is mega-machtig!
-          200 gram country cookies
-          180 gram boter
-          500 gram pure chocolade
-          500 ml slagroom
-          2 eetlepels suiker
-          1 blik gezoete, gecondenseerde melk (Jumbo of toko)
-          4 eetlepels stroop
-     1 eetlepel cacao
-          Plastic folie
Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, of stop ze in een plastic zak, knoop deze zonder lucht erin dicht, en sla met iets zwaars op de koekjes totdat het kruimels zijn. Smelt 75 gram boter in de magnetron, en meng met de koekkruimels. Bekleed een taartvorm met plastic folie en laat de folie royaal overhangen aan de randen. Giet de kruimels in de taartvorm, en maak m.b.v. de knokkels van je handen een stevig aangedrukte taartbodem (zonder opstaande rand).  Smelt de resterende boter in een pannetje op laag vuur. Voeg de gecondenseerde melk en de stroop toe, en laat onder voortdurend roeren nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen (goed opletten dat het mengsel niet aanbrandt!).  Giet het caramelmengsel op de taartbodem en zet in de koelkast. Smelt de chocolade in de magnetron. Klop de slagroom met suiker stijf en spatel de gesmolten chocolade er doorheen. Schep het chocolademengsel in de vorm, strijk de bovenkant zo glad mogelijk, en vouw de overhangende folie netjes over de bovenkant. Laat de taart 5 uur opstijven in de koelkast. Haal de taart uit de vorm en verwijder de folie. Bestuif de bovenkant van de taart m.b.v. een zeefje met cacao.

Limoentaart

Zoals beloofd: een taart ter ere van de 1000ste pageview van m’n blog! Wie ‘m wil komen proeven is morgenavond van harte welkom J
-          250 gram bloem
-          200 gram koude boter, in kleine blokjes
-          150 gram poedersuiker
-          5 eieren
-          4 limoenen
-          Steunvulling (droge bonen bijvoorbeeld)
-          Bakpapier
Verwarm de oven voor op 175c. Mix met de keukenmachine (of als je die niet hebt kneed met de hand) de bloem, 125 gram van de boter, 100 gram van de poedersuiker en 1 ei. Laat het deeg verpakt in plastic folie 15 minuten rusten in de koelkast.  Vet een lage taartvorm in en verdeel het deeg oven de bodem en rand van de vorm.  Knip een circel uit het bakpapier ter grote van de binnenkant van de bodem, leeg die op het deeg en verdeel de steunvulling er overheen. De steunvulling is er voor bedoeld om het deeg niet te laten rijzen tijdens de eerste keer bakken. Bak de bodem gedurende 15 minuten ‘voor’, omdat het deeg meer tijd nodig heeft om gaar te worden dan de vulling. Boen 1 limoen schoon, rasp de schil (alleen het groene) er af, en pers 3 limoenen uit. Smelt de rest van de boter in de magnetron. Klop de overige eieren los met de resterende poedersuiker, en klop het limoensap en –rasp er door. Meng dan ook de gesmolten boter er doorheen.  Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de steunvulling en giet de limoenvulling er in. Bak de taart nog 35-40 minuten.  Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker (gebruik een zeef om de poeder gelijkmatig over de taart te kunnen bestuiven).
Snij de laatste limoen in hele dunne plakjes. Breng  400 ml water aan de kook, en kook daarin de limoenplakjes 5 minuten. Schep ze uit het water op een bord. Voeg 400 gram suiker toe aan het kokende water en roer totdat de suiker is opgelost. Doe de limoenplakjes terug in de pan en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes meepruttelen.  Leg de plakjes limoen op de taart (kun je in z’n geheel opeten).

Zoetigheid is niet mijn sterkste kant  (en ook niet mijn grote liefde), dus ik heb een hulplijn ingeschakeld. De basis van dit recept komt uit de Allerhande.

dinsdag 20 september 2011

Pasta met venkel en zalm

Venkel, nooit eerder gebruikt, lekker! Hierbij een recept voor een romige pasta zonder room.

- 1 zalmfilet
- 1/3 venkelknol, in gehalveerde reepjes
- 10 cm prei, in halve ringetjes
- 1/2 teen knoflook, geperst
- 2 ansjovisjes
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 150 ml melk
- 2 theelepels maizena
- 1 eetlepel verse peterselie
- boter of olie
- peper en zout
- kopje pasta

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit wat boter in een pannetje, en bak de venkel, prei en knoflook lichtbruin en laat de ansjovis 'smelten' en uit elkaar vallen. Voeg de melk en de tijm toe en laat een minuut of 10 zachtjes stoven. Verhit nog wat olie in een koekenpan en bak de zalm kort aan beide zijden (de binnenkant mag donkerroze blijven) en bestrooi met peper. Roer de maizena met een klein scheutje water los in een kopje, en voeg het papje en de peterselie toe aan de saus. Laat al roerend nog even doorwarmen, zodat de saus bindt. Serveer de pasta met de saus en de zalm. Breng op smaak met zout en peper.

zondag 18 september 2011

Kofta met aubergine en humus

- 200 gram (runder)gehakt*
- 1 sjalot of 1/2 ui, geraspt
- 1 theelepel koriander (poeder of gevijzelde zaadjes)
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels gedoogde munt
- 1 eetlepel verse, fijngeknipte peterselie
- flinke snuf zout
- 1/2 aubergine, in dunne plakken
- olie
- azijn
- 2 eetlepels kikkererwten uit blik
- 1 eetlepel tahin (sesampasta, te koop bij o.a. Jumbo en Marokaanse winkel)
- 1/2 eetlepel olie
- 1/2 eetlepel citroensap

Bestrooi de aubergineplakken royaal met zout, en laat ze 15 min. uitlekken in een vergiet. Kneed ondertussen de ui, 1 theelepel koriander, 1 theelepel komijn, 1 theelepel munt en de peterselie door het gehakt. Vorm 3 worstjes van het gehakt. Kook de kikkererwten een paar minuten zodat ze wat zachter worden. Prak de kikkererwten met de tahin, olie en citroensap, 1 theelepel komijn en eventueel een beetje water tot een pasta. Kwast de worstjes in met een klein beetje olie, en rooster ze onder de (oven)grill in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Spoel de aubergineplakken goed af, dep ze droog, en kwast ze aan beide zijden in met wat olie en wat azijn. Leg ongeveer 8 minuten voor het einde van de grilltijd de aubergineplakken naast de kofta's. Leg de kofta's en aubergine op een bord, en bestrooi de kofta's met 1 theelepel munt en een paar druppeltjes olijfolie.


* Ik neem bijna altijd rundergehakt, maar je kunt ook half-om-half gebruiken. De kofta's worden dan wat sappiger. Het lekkerste zijn ze van lamsgehakt, maar dat kon ik niet krijgen vanmiddag.

vrijdag 16 september 2011

Bulghur met ras el hanout

In het kader van 'je eet eens wat anders': bulghur. Ik had het nog nooit op, maar vind het voor herhaling vatbaar. Samen met de kort gebakken wortel en de olijfolie krijgt het geheel een nootachtige smaak.

- 1 kopje bulghur (Markokaans graanproduct, gewoon bij de super te koop)
- 10 cm prei (ja daar issie weer..), gesnipperd
- 5-10 cm winterwortel, in kleine blokjes
- stuk of 5 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 droog worstje (BiFi bijvoorbeeld), in plakjes
- 3 theelepels ras el hanout (Marokaans specerijenmengsel, bij super of toko te koop)
- 1 theelepel gedroogde munt
- zout
- 2 scheutjes olijfolie

Kook de bulghur volgens de gebruiksaanwijzing. Bak de plakjes worst in een klein scheutje olie wat uit. Voeg de ras el hanout toe en laat even meebakken. Voeg dan de prei en wortel toe er roerbak een paar minuten totdat de prei zacht is. Laat de tomaatjes even meewarmen. Meng de bulghur, groenten en munt. Giet er een scheutje olijfolie over en breng op smaak met zout.

Zalmpakketje

Merkwaardig receptje dit, culinair gezien slaat het nergens op (bladerdeeg, zalm, sojasaus en kaas?) maar het is lekker! Jaren geleden gegeten bij Maartje, lang vergeten en nu weer eens gemaakt, met een salade. Het zoete van de zalm en de wortel smaakt heel goed bij het zout van de kaas en de soja, en het zuur van de dressing.

- 1 (kleine) zalmfilet
- 2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- half kopje sojasaus (zoute, Japanse)
- eetlepel geraspte kaas
- flinke hand sla naar keuze
- 1/3 winterwortel, grof geraspt
- 1/2 theelepel mierikswortelpasta (niet op voorraad? Wasabi (mespunt) of mosterd kan ook)
- 3 koffielepels (rijst)azijn
- 3 koffielepels olie
- 3 theelepels (zoute) sojasaus
- (chili)peper uit de molen

Snij de zalmfilet een paar keer oppervlakkig in met een scherp mesje, aan alle zijden, zodat de soja goed in kan trekken. Marineer de zalm minimaal een half uur in het halve kopje sojasaus (een paar keer omdraaien). Verwarm de oven voor op 225c. Leg 1 plakje bladerdeeg (op een velletje bakpapier of een ingevette) bakplaat, en strooi de geraspte kaas er over, waarbij je aan de randen 1 cm vrij laat. Maak de randen nat met een klein beetje water. Leg de zalm op het bladerdeeg, en dek af met het 2e plakje. Druk de randen goed dicht met een vork, en snij de bovenkant 4x oppervlakkig in met een scherp mes. Bak het zalmpakketje in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Meng de mierikswortel, azijn, olie en peper tot een dressing en meng met de sla en de geraspte wortel. Serveer het zalmpakketje op de salade.

woensdag 14 september 2011

Prei-tuinbonenmix met tartaartjes

Echt niets bijzonders vandaag, maar ach, het smaakte niet verkeerd! Maar ik hou dan ook erg van de combi tuinbonen-spek-champignons :)

- 2 kleine tartaartjes (of 1 behoorlijke)
- 10 cm van een dikke prei, in halve ringetjes
- flinke hand diepvriestuinbonen
- half bakje champignons, in kwarten
- 50 gram spekjes
- 1/2 theelepeltje rozemarijn
- verse peper
- boter

Kook de tuinboontje een paar minuten in kokend water. Verhit boter in een koekenpan en bestrooi de tartaartjes met vers gemalen peper bak aan beide zijden bruin. Leg de tartaartjes op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat nagaren. Bak de spekjes een beetje uit in dezelfde koekenpan, doe de champignons en de prei erbij en bak deze bruin. Voeg de rozemarijn en de afgegoten tuinbonen toe en warm goed door. Seveer de groentemix met de tartaartjes.

maandag 12 september 2011

Garnalensalade met sinaasappel en bleekselderij

- 1 bakje gepelde garnalen
- een halve zak veldsla
- 1/2 sinaasappel
- 2 stengels bleekselderij, in gehalverde ringetjes
- 1 eetlepel yogonaise (of mayonaise)
- 1 theelepel ketchup
- 1 scheutje koffiemelk
- snuf paprikapoeder
- paar druppels Worchestersauce
- flink wat vers gemalen peper

Rasp de schil (alleen het oranje gedeelte) van de sinaasappel. Wip de partjes tussen de vliesjes vandaan met een theelepeltje en vang het sap op in een schaal. Knijp de schil ook uit boven de schaal. Meng met de yogonaise, koffiemelk, ketchup, paprikapoeder, Worcherstersauce en peper. Meng de sla, garnalen, sinaasappel en bleekselderij er door.

Mediteraans preitaartje

- 2 plakjes deeg voor hartige taart
- 10 cm dikke prei, in gehalveerde ringetjes
- 50 gram hamblokjes (of restje gehakt)
- 2 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
- 2 theelepels kappertjes
- 2 eieren
- 2 eetlepels kookroom
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- peper
- 1 eetlepel geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200c. Vet een klein ovenschaaltje in en bekleed met de plakjes deeg. Meng de hamblokjes met de prei, zongedroogde tomaat en de kappertjes, en schep in het ovenschaaltje. Klop de eieren los met de kookroom, melk, oregano, rozemarijn en peper. Giet het eimengsel over het preimengsel en betrooi met de geraspte kaas. Bak in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

zondag 11 september 2011

Pindasaus

Recept voor 4 personen

- 3 eetlepels pindakaas
- 1 eetlepel santen
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel boemboe saté
- 1 teentje knoflook, geperst
- mespunt sambal
- melk

Meng alle ingredienten in een pannetje en laat warm worden. Voeg zoveel melk toe als nodig is voor een smeuige saus. Pas op dat de pindasaus niet aanbrandt!



Erbij:
Gehaktbrood: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/indisch-gehaktbrood.html
Sambal goreng boontjes: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-boontjes.html
Sambal goreng telor:
http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-telor.html
Atjar ketimoen: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/atjar-ketimoen.html

Atjar ketimoen

Bijgerecht voor 4 personen.

- 1 komkommer
- 75 ml azijn
- 2 eetlepels suiker
- verse gemalen peper
- zout

Komkommer schillen en met de kaasschaaf ik plakjes schaven. Plakjes bestrooien met zout en in een vergiet of zeef even uit laten lekken (kwartiertje). Azijn en suiker goed mengen. Zoveel mogelijk mocht uit de komkommer drukken, en de plakjes mengen met de azijn. Bestrooien met vers gemaakt peper.


Erbij:
Gehaktbrood: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/indisch-gehaktbrood.html
Sambal goreng boontjes: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-boontjes.html
Sambal goreng telor:
http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-telor.html
Pindasaus: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/pindasaus.html

Sambal goreng telor

Bijgerecht voor 4 personen.

- 1 ui (fijn gesnipperd)
- 1 teen knoflook (fijn gesnipperd)
- 1/2 theelepel koenjit (geelwortel)
- 1/2 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel ketjap manis
- 1/4 blok santen (altijd met een kopje water)
- zout
- 4 hardgekookte en gehalveerde eieren

Ui en knoflook fruiten in een klein beetje olie. Koenjit, sambal oelek suiker en ketjap toevoegen. Even laten doorfruiten en dan de santen erbij smelten met een kopje water. Blijven roeren. Eieren opwarmen in de saus.


Erbij:
Gehaktbrood: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/indisch-gehaktbrood.html
Sambal goreng boontjes: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-boontjes.html
Sambal goreng telor:
http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-telor.html
Atjar ketimoen: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/atjar-ketimoen.html
Pindasaus: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/pindasaus.html

Sambal goreng boontjes

Bijgerecht voor 4 personen
- 500 gram sperzieboontjes
- 1 grote ui (fijn gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesnipperd)
- 2,5 theelepel laos
- 2 theelepel sambal oelek
- 1/4theelepel sereh
- 1/4 blok santen (altijd met een kopje water)
- olie
- zout

Ui, knoflook,sambal, laos santen en en sereh in olie fruiten (tot ui glazig is) santen en kopje water erbij smelten en de schoongemaaakte boontje hierin gaar stoven.


Erbij:
Gehaktbrood: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/indisch-gehaktbrood.html
Sambal goreng telor: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-telor.html
Atjar ketimoen: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/atjar-ketimoen.html
Pindasaus: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/pindasaus.html

Indisch gehaktbrood

Toe ik klein was altijd al een favoriet, en nog steeds een succes. Ik heb het recept van mijn moeder, die schijnt het jaren geleden uit de Allerhande te hebben gehaald.

Dit recept is niet voor 1 persoon te maken, dus hierbij het recept voor een heel 'brood' (4-6 porties).

- 500 gram half-om-half gehakt
- 1/2 zakje nasikruiden
- 50 gram spekblokjes
- 2 eieren
- 50 gram paneermeel
- 3 eetlepels ketjap (manis)
- flinke mespunt sambal (oelek)

Nasikruiden 10 minuten wellen in heet water. Gehakt, kruiden, eieren, spekjes, ketjap, paneermeel en sambal door elkaar kneden. Gehakt mengsel in cakeblik doen en minimaal een uur in de koelkast zetten. Over voorverwarmen en in een voorverwarmde oven op 200c 30 minuten bakken.
Vet afgieten en brood in plakken snijden. Zowel warm als koud lekker!

Erbij:
Sambal goreng boontjes: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-boontjes.html
Sambal goreng telor:
http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/sambal-goreng-telor.html
Atjar ketimoen: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/atjar-ketimoen.html
Pindasaus: http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/09/pindasaus.html

woensdag 7 september 2011

Grote Mensen Pasta

Niet moeilijk, maar kost wel even tijd (dag van te voren beginnen). Het originele recept komt uit de Allerhande, maar omdat de tijdsplanning niet zo handig is voor iemand die fulltime werkt, heb ik de bereidingswijze iets aangepast en over 2 dagen verspreid. Overigens maak ik stoofvlees altijd direct voor 2x, en gooi ik de helft in de vriezer. Maar hier het recept voor 1 portie:

- 150 gram (magere) runderlappen, in blokjes
- 150 ml rode wijn
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 50 gram spekblokjes
- 150 gram wortel, in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in halve ringetjes
- 150 ml runderbouillon (van 1/2 blokje)
- boter
- kopje pasta
- wat parmezaanse kaas, in flinters

's Avonds voorbereiden:
Verhit de boter in een braadpan, en bak het vlees en spek met de ui en knoflook bruin. Voeg de salie, rozemarijn, wortel, bleekselderij, wijn en bouillon toe en laat minimaal een uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Draai (als je naar bed gaat) het vuur uit. Ik laat de pan gewoon op het fornuis staan tot de volgende dag, maar als je dat niet durft kun je het vuur ook vroeger uitdraaien, alles af laten koelen (eventueel in een bakje, dan gaat het sneller) en in de koelkast bewaren.

Volgene dag:
Pan weer op laag vuur zetten, en nog een uur laten sudderen. Ondertussen de pasta bereiden volgens de verpakking. Pasta en saus serveren met parmezaan.

Als je tijd hebt hoeft je natuurlijk niet de avond van te voren te beginnen. Laat het vlees dan wel langer (totaal 3 uur) sudderen. In de nacht en dag dat het vlees in de saus ligt, 'gaart' het namelijk door, door de wijn, vandaar dat de in-twee-delen-bereiden-optie minder suddertijd nodig heeft.

maandag 5 september 2011

Tortilla met bloemkoolbloemen en gerookte forel

Zoetige bloemkool met zoutige forel in een zacht eimengsel..
- 2 plakken bloemkool, zie beschrijving
- 1 gerookte forelfilet (bijv. van Lidl, erg lekker)
- 3 kleine of 2 grote eieren
- scheutje melk
- klein theelepeltje bouillonpoeder of kwart verkruimeld blokje
- peper
- boter
- 1/2 kopje water

Snijdt uit het midden van de bloemkool (van de bovenkant naar de stronk) 2 grote plakken van +/- een centimeter dik en verwijder de stronk. Bak beide zijden bruin met een klontje boter in een klein koekenpannetje. Voeg het water toe en laat met een deksel op het pannetje in een paar minuten beetgaar koken (check door de punt van een mes in de bloemkoolbloemen te steken). Trek met 2 vorken de forelfilet in grote flinters. Klop de eieren met de bouillonpoeder, peper en melk los. Giet het overgebleven water van de bloemkool af en doe nog een klein beetje boter in het pannetje. Verdeel de forel over de bloemkool en schenk het ei er over. Laat op een laag vuurtje met de deksel schuin op de pan stollen. Als de bovenkant van de tortilla droog is omdraaien m.b.v. een bord. Als beide zijden bruin zijn is de tortilla gaar.

Ik heb de bloemkool nog bewogen nadat het ei er overheen gegoten was. Jammer! Als je het ei voorzichtig in de pan schenkt wordt het een mooi gerecht met grote bloemkoolbloemen aan de bovenkant.

zondag 4 september 2011

Japanse roerbak met komkommer

Hartig door de zoute sojasaus en fris door de komkommer.

- 1 kleine (of halve) pangasiusfilet
- 125 gram champignons, in vieren
- 1/2 sjalotje (in halve ringetjes)
- handje (eier) mie
- 75 gram taugé
- 10 cm komkommer, in blokjes
- 2 eetlepels Japanse (zoute) sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1,5 theelepel rijstwijn
- 1 theelepel vissaus
- 2 theelepels (geroosterde) sesamzaadjes
- scheutje zonnebloemolie

Bereid de mie volgens de verpakking. Verhit de olie en bak de vis en de ui. Voeg de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en vissaus toe en roerbak een paar minuten totdat alles gaar is. Voeg een scheutje water en de taugé toe en roerbak nog een minuut of 2. Schep de mie en het roerbakmengsel op een bod, strooi de sesamzaadjes en de komkommer er over.



vrijdag 2 september 2011

Lychee lassie

Oftewel drinkyoghurt..
Een beetje off-topic, want dit is geen maaltijd voor 1, maarja, je moet iets met die overgebleven lychees..

- rest van het blik lychees + sap (leftover van curry met lychees http://bit.ly/onWE2k)
- 6 eetlepels yoghurt
- scheutje citroensap
- 6 eetlepels water

Pureer de lychees met het sap met een staafmixer. Voeg de yoghurt, het citroensap en water toe en meng.

Curry met lychees en bonensalade

Ouh baby yeah baby do we have new favourite :)
Iemand in MasterChef deed lycees in een (heel ingewikkelde) curry, en dat leek me wel wat. En het was wat!

- kopje rijst (of 1 bakje 'luie' rijst)
- 2 kleine scheutjes zonnebloemolie
- 1 kipfilet, in blokjes
- 1/4 ui of een half sjalotje, gesnipperd
- 1 eetlepel rode curry pasta
- 1 grote eetlepel (Griekse) yoghurt
- stuk of 6 lychees (uit blik)*
- 3 eetlepels van het 'lycheewater' uit blik*
- 150 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes
- 1/2 teentje knoflook, geperst
- theelepel citroensap
- theelepel gedroogde munt (of eetlepel verse munt, fijngesneden)
- eetlepel verse peterselie, fijngesneden (of theelepel gedroogd)
- peper en zout

Kook de rijst volgens de verpakking. Kook de boontjes in een laagje water beetgaar (5 tot 8 min.) Bak de kipfiletstukjes in 1 scheutje hete olie. Voeg de ui en currypasta toe en bak even mee. Voeg dan de yoghurt, de lychees, het lycheewater en een scheut water toe. Draai het vuur laag en laat een minuut of 5 pruttelen. Giet de boontjes af en spoel met koud water. Meng de knoflook, citroensap, klein scheutje olie, munt, peterselie en peper en zout naar smaak door de boontjes. Serveer de rijst met de lycheecurry, met de salade er naast.

* Je kunt ook verse lychees gebruiken, voeg dan i.p.v. het water uit blik 3 eetlepels water en een theelepeltje suiker toe.