woensdag 21 september 2011

Limoentaart

Zoals beloofd: een taart ter ere van de 1000ste pageview van m’n blog! Wie ‘m wil komen proeven is morgenavond van harte welkom J
-          250 gram bloem
-          200 gram koude boter, in kleine blokjes
-          150 gram poedersuiker
-          5 eieren
-          4 limoenen
-          Steunvulling (droge bonen bijvoorbeeld)
-          Bakpapier
Verwarm de oven voor op 175c. Mix met de keukenmachine (of als je die niet hebt kneed met de hand) de bloem, 125 gram van de boter, 100 gram van de poedersuiker en 1 ei. Laat het deeg verpakt in plastic folie 15 minuten rusten in de koelkast.  Vet een lage taartvorm in en verdeel het deeg oven de bodem en rand van de vorm.  Knip een circel uit het bakpapier ter grote van de binnenkant van de bodem, leeg die op het deeg en verdeel de steunvulling er overheen. De steunvulling is er voor bedoeld om het deeg niet te laten rijzen tijdens de eerste keer bakken. Bak de bodem gedurende 15 minuten ‘voor’, omdat het deeg meer tijd nodig heeft om gaar te worden dan de vulling. Boen 1 limoen schoon, rasp de schil (alleen het groene) er af, en pers 3 limoenen uit. Smelt de rest van de boter in de magnetron. Klop de overige eieren los met de resterende poedersuiker, en klop het limoensap en –rasp er door. Meng dan ook de gesmolten boter er doorheen.  Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de steunvulling en giet de limoenvulling er in. Bak de taart nog 35-40 minuten.  Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker (gebruik een zeef om de poeder gelijkmatig over de taart te kunnen bestuiven).
Snij de laatste limoen in hele dunne plakjes. Breng  400 ml water aan de kook, en kook daarin de limoenplakjes 5 minuten. Schep ze uit het water op een bord. Voeg 400 gram suiker toe aan het kokende water en roer totdat de suiker is opgelost. Doe de limoenplakjes terug in de pan en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes meepruttelen.  Leg de plakjes limoen op de taart (kun je in z’n geheel opeten).

Zoetigheid is niet mijn sterkste kant  (en ook niet mijn grote liefde), dus ik heb een hulplijn ingeschakeld. De basis van dit recept komt uit de Allerhande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten