woensdag 21 september 2011

Karbonaadjes met 17e-eeuwse salie-uiensaus en gecarameliseerde witlof

Mijn verjaardagsmaal voor 4 personen
-          4 schouderkarbonades
-          6 eetlepels boter
-          2 eetlepels olijfolie
-          8 eetlepels appelsap
-          1 eetlepel (witte wijn) azijn
-          6 eetlepels heet water
-          2 uien, fijn gesnipperd
-          6 eetlepels salie
-          50 gram broodkruim (bijvoorbeeld een verkruimeld ongebakken afbakbroodje)
-          2 theelepels scherpe mosterd
-          Zout
-          Witte peper
-          4 stronkjes witlof
-          50 gram boter
-          2 eetlepels suiker

Bestrooi de karbonades aan beide zijden met zout en witte peper. Verhit de boter in een grote koekenpan tot die niet meer schuimt. Bak de karbonades snel aan beide zijden op hoog vuur bruin, waarbij je ze door de pan blijft bewegen.  Doe een deksel op de pan en braadt het vlees in 25 minuten op laag vuur (halverwege omdraaien).  Haal de karbonades uit de pan, en hou ze warm in aluminiumfolie.  Voeg de appelsap, azijn en water toe aan de jus en roer goed door. Meet 300 ml jus af (de rest wordt niet gebruikt). Bak in een ander pannetje de ui bruin in wat boter en voeg de salie, broodkruim, jus en mosterd toe. Laat nog een minuut of 4 zachtjes inkoken.
Snij de stronkjes witlof in vieren, en verwijder onderkant en bittere kern. Verhit boter in een pan en roerbak de witlof op hoog vuur met 2 eetlepels suiker in ongeveer 5 minuten. Lekker met aardappelpuree.

Het recept van de karbonades komt uit Elle Eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten