Merkwaardig receptje dit, culinair gezien slaat het nergens op (bladerdeeg, zalm, sojasaus en kaas?) maar het is lekker! Jaren geleden gegeten bij Maartje, lang vergeten en nu weer eens gemaakt, met een salade. Het zoete van de zalm en de wortel smaakt heel goed bij het zout van de kaas en de soja, en het zuur van de dressing.
- 1 (kleine) zalmfilet
- 2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- half kopje sojasaus (zoute, Japanse)
- eetlepel geraspte kaas
- flinke hand sla naar keuze
- 1/3 winterwortel, grof geraspt
- 1/2 theelepel mierikswortelpasta (niet op voorraad? Wasabi (mespunt) of mosterd kan ook)
- 3 koffielepels (rijst)azijn
- 3 koffielepels olie
- 3 theelepels (zoute) sojasaus
- (chili)peper uit de molen
Snij de zalmfilet een paar keer oppervlakkig in met een scherp mesje, aan alle zijden, zodat de soja goed in kan trekken. Marineer de zalm minimaal een half uur in het halve kopje sojasaus (een paar keer omdraaien). Verwarm de oven voor op 225c. Leg 1 plakje bladerdeeg (op een velletje bakpapier of een ingevette) bakplaat, en strooi de geraspte kaas er over, waarbij je aan de randen 1 cm vrij laat. Maak de randen nat met een klein beetje water. Leg de zalm op het bladerdeeg, en dek af met het 2e plakje. Druk de randen goed dicht met een vork, en snij de bovenkant 4x oppervlakkig in met een scherp mes. Bak het zalmpakketje in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Meng de mierikswortel, azijn, olie en peper tot een dressing en meng met de sla en de geraspte wortel. Serveer het zalmpakketje op de salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten