zondag 31 maart 2013

Stoofschotel met okra

Bij 'Mona's' in Dahab at ik de allerlekkerste stoofschotel met okra ooit, dus toen ik okra's zag liggen bij de nieuwe mega-Jumbo kon ik het niet nalaten om zelf ook een poging te doen.. Niet zo lekker als Mona's, maar toch een klein feestje! Gezien mijn afvalpogingen een magere versie.

Voor 2 porties stoofvlees:
- 200 gram (magere) runderlappen in blokjes
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 eetlepel bloem
- 1 koffielepel mosterd
- kippenbouillon van een blokje
- eventueel een flinke scheut bruin bier

Bak de ui en de blokjes vlees zonder boter o.i.d. in een anti-aanbakpan bruin. Voeg de bloem toe en bak even mee. Doe het vlees en de uien over in een braadpannetje en voeg de mosterd toe. Giet zoveel bouillon en/of wat bier over het vlees totdat het onder staat. Stoof in 2 tot 3 uur gaar. Voeg eventueel wat bouillon toe als het vocht te snel verdampt.

Voor de okra (p.p.):
- 100 tot 150 gram okra
- scheut azijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 afgestreken theelepel kardemompoeder of 2 peultjes
- half kopje kippenbouillon

Maak de okra's schoon door het steeltje te 'schillen'. Snij niet het hele kopje er af, dan wordt de okra slijmerig, maar snij het topje in een puntje. Blancheer de okra's 5 tot 7 minuten in ruim kokend water met een scheut azijn. Giet de okra's af en spoel met schoon water. Bak de tomatenpuree en de kardemompoeder even aan in een anti-aanpakpannetje, en giet er dan de bouillon bij. Warm even goed door en serveer dan naast of door de runderstoof.

Lekker met rijst (maar die had ik niet meer in huis) of dus pasta :).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten