zondag 17 februari 2013

Kip teriyaki met gegrilde champignons

Soms heb ik opeens zo'n zin in Japans! Ik ben dol op zoute sojasaus, een van de smaakmakers van dik gerecht. Ik heb het overigens niet helemaal goed klaargemaakt, vandaar dat mijn teriyaki niet mooi glanzend is, maar als je onderstaande instructies volgt zou het moeten lukken.. Ik heb er gegrilde champignons, een eenvoudige salade en witte rijst bij gegeten.

- 25 ml rijstwijn (mirin, van de toko, of gebruik droge sherry)
- 25 ml Japanse sojasaus
- 3 theelepels suiker
- scheutje zonnebloemolie
- 1 kipfilet, in stukjes of reepjes
- 1 klein theelepeltje vers geraspte gember
- 1/2 bosui, in ringetjes
- theelepel sesamzaadjes (geroosterd)

- 1/2 bakje champignons

- 1/3 komkommer, in dunne plakjes
- handje peultjes, schoongemaakt
- 1/2 eetlepel (rijst)azijn
- klein beetje wasabi
- 1/2 eetlepel zonnebloemolie
- half bosuitje, in ringetjes
- theelepel sesamzaadjes

Leg de champignons op een rooster onder de ovengrill en rooster ze in ongeveer 15-20 minuten tot ze wat verschrompeld zijn. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste 4 minuten de peultjes even mee. Vis de peultjes er weer uit voordat je de rijst afgiet (ze blijven een soort van drijven). Breng de rijstwijn aan de kook en laat even bubbelen totdat de alcohol is verdampt. Voeg dan de suiker en de sojasaus toe en laat zachtjes koken totdat de saus stroperig is. Meng ondertussen de rijstazijn, wasabi en olie voor de dressing. Bak in de wok de kip kort tot de stukjes wit of lichtbruin zijn. De kip gaart straks nog verder in de saus. Schenk de teriyakisaus bij de kip en laat de saus op hoog vuur nog verder indikken en gaat glanzen. Roer de verse gember door de saus.

Meng de komkommer, peultjes en dressing en schep op een bord. Schep ook de champignons, rijst en teriyaki op het bord, en bestrooi de salade en teriyaki met bosuitjes en sesamzaadjes.


Het recept voor de teriyaki komt uit de Allerhande

Geen opmerkingen:

Een reactie posten