maandag 26 november 2012

Keftatajine

Gerecht voor 4 vrienden. Geen tajine? Gebruik een grote braadpan.
Ik heb een mengsel van lams- en rundergehakt gebruikt, omdat Appie niet genoeg lam had, maar het recept hoort met lamsgehakt.

Voor de kefta:
- 700 gram lamsgehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
- 1/2 theelepel cayennepeper, of een theelepel gemalen gedroogde rode peper
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- scheutje olie

Voor de saus:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 800 gram (2 blikjes) tomatenblokjes
- 2 theelepels harissa (soort Marokkaanse sambal, te koop bij Jumbo of exotische super)
- 4 eetlepels verse koriander, gehakt
- 4 grote eieren

Kneed het gehakt, de ui, knoflook en de kruiden goed door elkaar, vorm er balletjes van. Verhit wat olie in de tajine en bak hierin de balletjes in een minuut of 10 bruin. Schep ze uit de pan en houd apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw een scheutje olie. Fruit de ui tot die zacht is, voeg de knoflook, komijn, kaneel en paprikapoeder toe en bak een minuutje mee tot je de kruiden goed ruikt. Roer de tomatenblokjes en de harissa er door en breng het mengsel aan de kook. Laat de saus onafgedekt 20 mimuten op laag vuur pruttelen. Schep dan de balletjes in de saus en laat de tajine met de deksel er op nog 10 minuten stoven. Breek dan de eieren boven de tajine en dek de pan weer af totdat de eieren net gestold zijn.

Serveer de keftatajine in de schaal van de tajine (of in de pan), met de koriander in een schaaltje erbij en eventueel harissa zodat iedereen de saus zelf nog op smaak kan brengen. Lekker met brood of met couscous.

Ik ben vergeten een foto te maken, dus hierbij een plaatje uit het kookboek:


Uit: de Complete Marokkaanse Keuken van Tess Mallos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten