zaterdag 3 december 2011

Erwtensoep

De 7,5 liter zijn weer schoon op... Hier het recept voor 4 personen.

- 300 gram spliterwten
- 400 gram schouderkarbonades
- 1 mergpijpje
- 2 laurierblaadjes
- 8 takjes bladselderij
- 3 groentebouillontabletten
- 200 gram knolselderij, geschild en in blokjes
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 200 gram prei, schoongemaakt en in kwart ringetjes
- 300 gram winterwortel, geschrapt* en in blokjes
- 5 takjes peterselie
- 1 rookworst, in plakjes
- boter
- peper en zout

Spoel de spliterwten af onder stromend water. Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een pan. Breng het aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur koken. Voeg na een half uur de knolselderij en aardappel toe. Hak de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Schep de karbonades uit de soep en snijd het in stukjes. Haal het merg uit het mergpijpje en snij heel fijn met 2 messen (botje kun je weggoien).Haal de laurierblaadjes en de takjes selderij uit de soep. Fruit de ui 3 minuten in wat boter en voeg samen met de prei, wortel, bladselderij, peterselie, rookworst en het vlees toe aan de soep. Kook nog 20-30 minuten, voeg eventueel wat water toe (en let op dat de soep niet aanbrandt). Breng op smaak met zout en peper.        



Dit recept is bijna helemaal afkomstig uit 'Van Piepers tot Pasta', een kookboek van Blue Band.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten