woensdag 6 juli 2011

Witlofsalade met currykrieltjes

Als kind was ik dol op de witlofsla van mijn moeder, en nog steeds is deze eenvoudige salade een favoriet.

- 2 stronkjes witlof
- 1 bakje hamreepjes of een half pakje ham (plakjes in reepjes)
- 1 ei
- eetlepel yoghurt
- koffielepel mayonaise
- theelepel ketchup
- theelepel azijn
- theelepel olie
- halve theelepel suiker
- peper en zout
- eventueel wat fijngeknipte peterselie en bieslook
- theelepel currypoeder (tikkapoeder of gewone kerrie)
- paar krieltjes in de schil (stuk of 5)
- koffielepel vloeibare boter + klein scheutje olie

Zet de krieltjes en het ei in 1 pan op met water. Kook 10 minuten. Snij de witlofstronkjes doormidden, verwijder de kegelvormige bittere kern en snij de witlof klein. Meng de yoghurt, mayo, ketchup, olie, azijn, suiker, peper en zout, een halve theelepel currypoeder en eventueel de kruiden tot een dressing. Laat het ei schrikken en een beetje afkoelen, snij klein en meng met de witlof, hamreepjes en de dressing. Halveer de krieltjes. Laat de boter en olie heet worden, en bak de krieltjes met de curry tot ze mooi bruin zijn. De aardappeltjes kijgen een lichte currysmaak, en bruinen heel mooi door de specerijen. Laat de krieljes even uitlekken op keukenpapier.

N.B. Als de witlof erg bitter is (zoals die van mij vandaag) voeg dan iets meer suiker toe aan de dressing.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten