maandag 25 juli 2011

Rundertajine met aubergine en amandelen

Dit gerecht kost tijd! Ik heb het gisteravond al een dik uur opgezet, en net nog een half uur. Het vlees wordt nog malser als je het langer stooft, maar mijn honger heeft het gewonnen..

- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 1 runderstooflapje, in blokjes
- 1 kleine aubergine of een halve normale, in blokjes
- 1 wortel (peentje), in stukjes
- 1 tomaat, in blokjes
- 1/2 kaneelstokje (of 1/2 theelepel poeder)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma (djinten, geelwortel)
- 1/2 theelepel korianderzaad, gevijzeld (of 1/2 theelepel poeder (geen blaadjes) -> geplette zaadjes zijn wel echt veeeel lekkerder!)
- 1/2 kippenbouillonblokje
- 1 theelepel oranjebloesemwater (toko of Arabische supermarkt)*
- kneepje citroensap
- 4 stukjes tutti frutti, in kleine blokjes
- klein handje amandelen
- klein kopje couscous
- olie

Verhit de olie in de tajineschaal of braadpannetje en fruit de sjalot en knoflook. Bak het vlees bruin, voeg de komijn, kurkuma en korianderzaad toe en bak even mee totdat de specerijen beginnen te geuren. Voeg een kopje water toe, en daarna het kaneelstokje, het 1/2 bouillonblokje, de oranjebloesemwater, het citroensap, de amandelen en de tutti frutti. Het citroensap helpt het vlees malser te maken. Laat minstens 1,5 uur zachtjes pruttelen. Kijk wel iedere 20 minuten even en voeg wat water toe wanneer nodig. Bereidt de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Vis het kaneelstokje uit de stoof en serveer met de couscous. Breng eventueel op smaak met zout en citroensap.

*oranjebloesemwater heeft een hele specifieke, beetje parfumachtige, smaak. Kenmerkend voor gerechten uit de Maghreb (Marokko, Noord-Afrika) en de Arabische wereld. Het kost bijna niks (€1,50 per flesje ofzo) en is ook heel lekker in koekjes, taart (appeltaart!) en marsepein. Gebruik het wel met mate, anders krijg je een Douglas-experience. Daarnaast kun je het gebruiken als reinigings- en verzorgingsmiddel van de droge, gevoelige en kwetsbare huid of als verkoelend middel tijdens of na een zonnige dag. Kalmeert en regenereert de huid. Oranjebloesemwater zuivert de huid en is ook astringerend doordat het onderhuids bindweefsel versterkt wordt gaat het rimpelvorming tegen. Je snapt eigenlijk niet hoe je ooit zonder hebt gekund ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten