zaterdag 9 juli 2011

Paella

Bij wijze van hoge uitzondering een recept voor 4 personen: 4 hele goede vriendinnen in mijn geval! Niet moeilijk, maar ook niet heel snel: 3 kwartier ben je wel bezig met dit gerecht.

- 350 gram rondkorrelrijst (Spaanse, of risotto)
- 100 gram chorizo, in blokjes
- 1 kipfilet, in blokjes
- 250 gram grote garnalen (tip: diepvries Euroshopper)
- 1 ui of 3 sjalotjes, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, geperst
- 2 tomaten, in blokjes (eventueel ontveld, maar ik vind dat te veel moeite)
- 1 rode of groene paprika, in blokjes
- 200 gram (diepvries) tuinerwten (géén pot!)
- 1,5 liter warme kippenbouillon (van 2 blokjes)
- 1 eetlepel paprikapoeder
- een flinke mespunt saffraan
- gedroogde rode peper uit de molen
- peper/zout
- olie
- citroensap

Verhit wat olie in de wok en bak de ui en knoflook zachtjes goudbruin. Voeg de tomaat, paprika en paprikapoeder toe en bak zachtjes totdat de tomaat 'stuk' is. Doe de rijst erbij en bak even aan, al roerend, totdat de korrels glanzen. Voeg de saffraandraadjes toe aan de warme bouillon. Giet een scheutje bouillon bij de rijst en roer totdat alle vloeistof is opgenomen. Blijf dit herhalen totdat de rijst gaar is (het ziet er dan een beetje papperig uit, maar de korrel heeft van binnen nog wel een beetje beet). Ik heb risotto van AH Excellent gebruikt, op het pak staat dat je een liter bouilllon toe moet voegen, maar dat was te weinig, dus vandaar dat ik 1,5 liter heb gezegd -> hoeft niet op.
Bak in een andere pan de chorizo, zonder boter of olie. Als de chorizo voldoende vet heeft losgelaten voeg je de kipfiletblokjes en de rode peper toe en bak je die mee. Draai het vuur gerust uit en laat staan tot de rijst klaar is.
Bak op het laatste moment de garnalen (kan ook weer in het worst/kip-pannetje), kunnen gewoon bevroren de pan is. Doe de worst, kip, garnalen en (bevroren) erwten bij de rijst, en warm al roerend nog even goed door op wat hoger vuur.
Breng op smaak met peper en citroensap. Lekker met tomaten/komkommersla, brood en aioli (zie volgende post).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten