dinsdag 7 juni 2011

Groene (Thaise) curry voor morgen

Vandaag geen zelfgekookt maal gegeten, maar wel alvast curry gemaakt voor morgen.

- 1 kipfilet in blokjes
- paar sperziebonen/snijbonen/peulen
- paar champignons
- flinke hand taugé
- een flinke koffielepel groene currypasta (bv. Thai, klein potje bij AH, rest is lang houdbaar in koelkast)
- scheut kokosmelk*
- kneepje citroensap
- centimeter verse gember, fijngesneden**
- scheutje olie
- kopje rijst (of - fantastisch- bakje voorgekookte  1-minuut basmati rijst, verpakt per twee).

Rijst koken volgens aanwijzing verpakking.
Sperziebonen of snijbonen schoonmaken en paar minuten voorkoken. Olie verhitten in wok en kipblokjes op hoog vuur bruin bakken. Champignons in vieren snijden, gember toevoegen en even meebakken. Currypasta toevoegen, kort meebakken, en dan kokosmelk toevoegen. Op laag vuur minuut of 5 laten pruttelen. Eventueel scheutje water erbij doen als de saus erg dik wordt.

Omdat ik de curry morgen pas ga eten, voeg ik de bonen en de taugé pas toe als ik de saus opwarm (anders worden de groenten zo zacht). Als je de curry gelijk op eet, voeg dan nu de groenten toe en warm die nog 5 minuten mee.

Het geheel wordt nog veel lekkerder met limoensap en wat limoenrasp door de rijst, gegarneerd met koriander, maar dat moet je maar net in huis hebben ;)

* Tips m.b.t. kokosmelk
1. De rest van de kokosmelk kun je invriezen in een ijsklontjesbakje. Als de klontjes bevroren zijn doe je ze in een hersluitbaar bakje of zakje in de vriezer en heb je altijd een kleine hoeveelheid kokosmelk bij de hand. Werkt ook heel goed met yoghurt, pesto, mierikswortelpasta en tomatenpuree!
2. In plaats van kokosmelk kun je ook een blok santen kopen. Bij aankoop is dit vloeibaar, maar in de koelkast wordt het hard. Een plakje van een kleine centimeter van de korte kant samen met een scheut water laten smelten in de pan, en je hebt hetzelde effect als kokosmelk. Een blok santen is zo ongeveer eindeloos houdbaar in de koelkast.

** Nog een invriestip: koop een stuk verse gemberwortel (verse wortel glanst en is niet uitgedroogd), snij in stukjes van ongeveer een centimeter en vries deze in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten