zondag 5 juni 2011

Aspergesalade met garnalen en citroendressing

Geïnspireerd op een asperge-traktatie van Ilse!

Let op: voor 1 persoon is dit nogal veel, voor 2 wat weinig.. Asperges worden nou eenmaal vaak per pond verkocht, en garnalen per ons, vandaar deze maatvoering. Als je de (rest van de) asperges eerst helemaal laat afkoelen voordat je de garnalen+dressing toevoegt, kun je de salade een dag bewaren.

- 500 gr. asperges
- 1 bakje 100 gr. grijze garnalen (Noordzee)
- een eetlepel citroensap
- een halve theelepel pittige mosterd (geen grove)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel (asperge kook-)water
- 1 teentje knoflook
- een flinke eetlepel fijngesneden verse peterselie
- optioneel als je een hele citroen hebt: een theelepel zest (fijne reepjes van de -schoongeboende- schil)
- zout/peper
- beetje suiker

Voor deze salade heb je geen 1e klas AAA asperges nodig, want ze worden toch klein gesneden. Zorg er wel voor dat ze vers zijn (dan piepen ze als je ze tegen elkaar wrijft) en geen 'scheuren' hebben.

Schil de asperges met een dunschiller, en snij 1 cm van de onderkant. Snij de asperges in +/- 4 stukken, hele dikke jongens eventueel nog een keer in de lengte. Zet de asperges met ruim water op, voeg een snuf zout en een theelepeltje suiker toe als het water kookt. Draai direct daarna het vuur uit, en laat 10 minuten nagaren.

Maak onderstussen de dressing van olie, citroensap, mosterd, water, peper, zout en peterselie. Snij de knoflookteen doormidden en voeg aan dressing toe. Warm de dressing 15 seconden op in de magnetron, zodat de smaken goed mengen.

Asperges afgieten, knoflook uit de dressing vissen en alles samen met garnalen mengen. Iets af laten koelen en genieten maar :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten