dinsdag 15 oktober 2013

Geroosterde gevulde aubergines met baba ganoush

En weer voor 2 personen, ik weet het, ik speel vals.. Baba ganoush is een Arabische saus van gegrilde aubergine en tahina (sesampasta), heel populair in o.a. Egypte en een heerlijke dip.

- 1 aubergine
- 2 rundertartaartjes (of gehakt)
- 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
- 2 tomaten, in blokjes
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel harissa (soort Marokkaanse sambal, te koop bij toko en supermarkt)
- 1 eetlepel tahina (ook te koop bij toko of Jumbo/Appie)
- 2 theelepels citroensap
- zout
- olie
- rijst

Verwarm de oven voor op 175-200c. Vet een ovenschaal licht in. Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergine en rooster de aubergine in ongeveer 20 minuten gaar, totdat ie wat verschrompeld en geblakerd uit ziet. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de knoflook in een beetje olie, rul de tartaartjes en bak totdat het vlees bruin is. Voeg de specerijen en harissa toe, bak even mee en bak dan de tomaten mee (5 min.) en breng het mengsel op smaak met zout. Halveer de aubergine en schep met een lepel de zaadjes en zaadlijsten er uit. Vul de auberginehelften met het vleesmengsel en houd warm in de (inmiddels uitgeschakelde) oven. Meng de zaadlijsten van de aubergine met de tahina, citroensap en een scheutje heet (!) water, pureer eventueel met de staafmixer. Serveer de aubergines met tahina en rijst (en desgewenst een simpele salade met tahinadressing: tahina, citroensap en heet water).


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten