Mijn kerst-hoofdgerecht van dit jaar..
Voor 2 personen:
- 2 eendenborstfilets
- 1 snufje zout
- 1 snufje cayennepeper
- 1 mespuntje versgemalen zwarte peper
- 125 ml kippenbouillon
- 2 el honing
- 1 el zoete sojasaus (ketjap)
- 1 el zoute sojasaus (Japanse)
- 2 eetlepels rijstwijn (toko)
- 1 el gemalen verse gember
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 mespuntje chilipoeder
- 1 theelepel limoensap
- extra nodig: vleesthemometer
Verwarm de oven met daarin een ovenschaal groot genoeg voor de filets voor op 200 graden. Maak met een scherp mes 4 inkervingen door het vel en vet van de filets, tot net boven het vlees, en nog 4 overdwars zodat je een ruitpatroon krijgt. Het vel inwrijven met zout, cayennepeper en zwarte peper.
Verhit een koekenpan op een matig hoog vuur en bak de filets met het vel naar onder ong. 5 minuten tot het vel bruin en krokant is. Draai de filets om en bak ook de andere kant 1 minuut. Haal de voorverwarmde ovenschaal uit de oven, en leg de filets er in met de velkant naar beneden.
- tip: bewaar het vet in de pan om aardappeltjes in te bakken!
Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en rooster de eend tot het dikste gedeelte van de liet 55-60 graden is (rosé). Gebruik hiervoor een vleesthermometer.
Verhit de bouillon, ketjap, rijstwijn, gember, tomatenpuree, chilipoeder en limoensap in een steelpannetje op een hoog aan de kook brengen, klop goed door en laat ongeveer 5-10 minuten indikken.
Neem de filets uit de ovenschaal, dek ze af met aluminiumfolie, en laat ze 5 minuten rusten.
De eendenborstfilets in dunne plakjes snijden, over borden verdelen en een lepel saus erover schenken.
Recept van Ollie Martin via Allrecipes.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten