dinsdag 14 juni 2011

Witlof in bladerdeeg met aardappelkoekjes

Omdat m'n ogen nog steeds moeilijk doen, vandaag geen eigen experiment maar een bewezen  en makkelijk recept van Appie.

Witlof in bladerdeeg:
- 2 kleine struikjes witlof
- 2 plakjes bladerdeeg
- 2 zongedroogde tomaatjes op olie, klein gesneden
- 30 gram geraspte kaas
- half ei (even loskloppen, andere helft is voor de koekjes)

Aardappelkoekjes:
- 2 kleine of 1 grote aardappel
- 1 sjalotje of halve kleine ui, gesnipperd
- koffielepel fijngeknipte peterselie
- koffielepel bloem
- andere helft van het ei
- zout en vers gemalen peper
- 4 eetlepels olie
- 4 eetlepels boter

Oven voorverwarmen op 200c. Witlof schoonmaken (plakje van de onderkant snijden en met een scherp mesje de kegelvormige bittere kern er uit snijden) en 5 minuten koken. Bladerdeeg laten ontdooien en de plakjes een beetje uitrekken. Witlof goed uit laten lekken en droog deppen. Witlof op bladerdeeg leggen, tomaatjes er op leggen, 3/4 van de kas er over verdelen en dichtvouwen. Randen goed dichtdrukken met een vork en bestrijken met ei. Rest kaas er over strooien. Pakketjes in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken.

Terwijl de witlof in de oven staat maak je de aardappelkoekjes.

Aardappel(s) schillen en grof raspen. Rasp goed droog deppen, en in kom mengen met ui, ei, peterselie, bloem, zout en peper. In ruime koekenpan of wok de olie en boter goed heet laten worden. Aardappelmengsel in kleine bergjes in het hete vet leggen en iets plat drukken met een lepel. In ongeveer 4 minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Koekjes uit de pan nemen en goed uit laten lekken op keukenpapier. Geen paniek over de enorme hoeveelheid olie en boter, als het vet heet genoeg is nemen de koekjes maar weinig vet op. De rest gooi je weg.
 

Bron: Albert Heijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten