Runderbouillon
- 1 runderschenkel (supermarkt of slager)
- Stuk winterwortel (in blokjes)
- Stuk prei (in halve ringetjes)
- Sjalotje of halve ui (gesnipperd)
- Vers gemalen peper
- Laurierblaadje
- Theelepel tijm
- Peterseliestelen (al die zielige stengeltjes waar je de blaadjes al eens van geplukt hebt ;)
- 1 liter water
Schenkel met een liter koud water opzetten. Als het water kookt het schuim wegscheppen (met een schuimspaan), de kruiden en de groenten toevoegen. 2 tot 3 uur op heel laag vuur laten trekken (niet koken, maar tegen de kook aan houden). Schenkel weggooien en niet te veel naar kijken (want ziet er zeer ranzig uit), of aan de kat geven, die wordt er wild van. Je moet de bouillon nog flink zouten, of eventueel een runderbouillonblokje toevoegen als de schenkel niet voldoende smaak heeft afgegeven.
Linzensoep (2 flinke kommen)
- De bouillon
- 2 teentjes knoflook (geplet en/of kleingesneden)
- Een flinke rijpe tomaat (in stukjes) of een eetlepel tomatenpuree
- 1 klein blikje bruine linzen (Bonduelle)
- 1 flinke theelepel komijn
- 1/2 theelepel tijm
- chilipeper en zout naar smaak
- Limoen- of citroensap
Knoflook, tomaat, komijn en tijm even aanbakken in een beetje olie. Bouillon en linzen toevoegen. Kwartiertje laten pruttelen. Laurierblaadje er uit vissen en weggooien. Paar eetlepels groenten/linzen in een soepkom scheppen, de rest van de soep pureren (met staafmixer) en erbij scheppen. Zout, peper en limoensap naar smaak toevoegen. Lekker met geroosterd brood met geitenkaas.
Niet het meest aantrekkelijke gerecht om te zien, maar wel lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten