zondag 27 oktober 2013

Harira met pompoen

Heerlijk recept voor Marokkaanse maaltijdsoep uit 'Arabia bij je thuis' van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Een kookboek wat overigens van kaft tot kaft vol staat met heerlijkheden! Ik heb het recept gehalveerd (nu 4 royale porties) en een heel klein beetje aangepast maar het is niet van mezelf. Als je groentenbouillon gebruikt is het recept ook nog eens geschikt voor de vegaburgers onder ons ;-).

- 1/2 blik gepelde tomaten
- 1/2 blikje tomatenpuree
- 2 kleine uien, grof gehakt
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- 1 cm verse gember, geschild en grof gehakt
- 1/2 bosje (bakje) bladselderij (paar takjes achterhouden)
- 1/2 bosje (bakje) peterselie
- 1/2 bosje (bakje) koriander
- 2 eetlepels ras el hanout (Marokkaans specerijenmengsel)
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel gemberpoeder (djahé)
- 150 gram (gedroogde) kikkererwten (nacht geweekt)
- 3-4 bouillonblokjes (kip of rund, of zoals ik heb gedaan half-half)
- 75 gram (gedroogde) linzen
- 1/2 flespompoen (butternut squash), geschild en in blokjes
- 25 gram bloem
- 1 theelepel komijn
- 3 eetlepels olijfolie
- zout

Doe de tomaten, tomatenpuree, uien, knoflook, gember, selderij, peterselie, koriander, ras el hanout, kaneel, komijn en gemberpoeder in een grote (soep)pan, voeg 2 liter water en een scheut olijfolie toe en pureer met de staafmixer. Voeg de geweekte kikkererwten toe en breng aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Voeg dan de pompoen en linzen toe en laat de soep nog eens 30 minuten koken. Roer de bloem los met een scheutje water, meng door de soep en laat een paar minuten pruttelen om de binden. Pureer de achtergehouden takjes selderij met een scheut olijfolie, een snuf zout en een theelepel komijn. Serveer de soep met enkele druppels selderijolie en eventueel brood.

Helaas was de soep al op voordat ik een eigen foto kon maken..

 

woensdag 23 oktober 2013

Kipshoarma

Met dank aan collega Dorine voor het idee!

- 1 kipfilet, in reepjes
- 1 paprika (of twee halve van verschillende kleur), in blokjes
- 5/6 blaadjes little gem of andere stevige sla
- 1 kleine eetlepel shoarmakruiden (kant-en-klaar)
- 100 ml yoghurt
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1/2 theelepel scherpe mosterd
- 1 theelepel azijn
- paar druppels Worchestersauce
- paar sliertjes citroenrasp (of paar druppels citroensap)
- zout
- olie

Verhit een klein beetje olie in de wok. Meng de shoarmakruiden met de kip en bak op hoog vuur bruin. Draai het vuur wat lager, schep de paprika erbij in de pan en roerbak totdat de paprika beetgaar is. Meng de yoghurt met de knoflook, mosterd, azijn, Worchestersauce, citroenrasp (of -sap) en breng op smaak met zout. Serveer de kipshoarma met de yoghurtknoflooksaus en gebruik de slablaadjes als 'lepel'.

 

zondag 20 oktober 2013

Zalm met hoisinsaus en boontjes

- 1 zalmfilet
- hand sperziebonen, schoongemaakt en gebroken
- 1/2 paprika, in blokjes (kleur naar keuze)
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 eetlepel hoisinssaus
- 1/2 eetlepel rijstwijnazijn
- 1 bosuitje, in ringetjes
- kopje rijst
- eventueel wat geroosterd sesamzaad
- paar druppels sesamolie (optioneel)
- olie

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Kook de sperziebonen beetgaar. Verhit een paar druppels sesamolie met een scheutje gewone (olijf/zonnebloem) olie. Bak de zalmfilet op hoog vuur aan beide zijden bruin. Draai het vuur wat lager en schep de knoflook en paprika erbij in de pan, bak even mee. Giet de hoisinssaus en rijstwijnazijn in de pan, met een scheutje water. Schep de boontjes door de saus. Schik de zalmfilet op de rijst op een bord, schep de boontjes en saus er naast en garneer eventueel met sesamzaad.

 
Losjes gebaseerd op een recept voor runderreppjes van Dorien.

woensdag 16 oktober 2013

Bloemkoolovenschotel

Weer 2-3 porties, maar uitstekend op te warmen/in te vriezen.

- 1/2 bloemkool in kleine roosjes
- 1/2 potje crème fraiche light of de Blue Band variant
- 2 eetlepels yoghurt (of meer crème fraiche)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 100 gram spekjes
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eieren
- 50 gram geraspte (belegen of oude) kaas

Verwarm de oven voor op 200c. Vet een ovenschaaltje licht in. Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten beetgaar in ruim water en giet af. Bak de spekjes uit. Meng de crème fraiche, yoghurt, eieren, paprikapoeder en kerrie. Schep de spekjes, ui en de bloemkool door elkaar, doe de helft in de overschaal, strooi daar de helft van de kaas overheen, dan de andere helft bloemkool, dan het eimengsel en tot slot nog een laagje kaas. Bak de schotel in 40-45 minuten bruin en gaar.

 

dinsdag 15 oktober 2013

Witte chocoladecheesecake met bosvruchtensaus

Belachelijk lekkere taart uit Allerhande :-)

-          250 gram Digestivekoekjes

-          120 gram boter

-          11 eetlepels suiker

-          ½ doosje bramen (diepvries AH), ontdooid

-          ½ doosje frambozen (diepvries AH), ontdooid

-          Of gebruik 1 doosje gemengde bosvruchten (diepvries AH), ontdooid

-          3 bakjes MonChou Zacht en Luchtig

-          1 zakjes vanillesuiker

-          300 gram witte chocolade, fijngehakt

-          1 bekertje crème fraîche 125 ml

-          3 eieren

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de vorm in. Vermaal de koekjes in de keukemachine. Smelt de boter in de magnetron en meng samen met 3 eetlepels suiker door de koekkruimels. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk goed aan. Bak de bodem 15 minuten in de oven en laat 15 minuten afkoelen.

Breng in een pannetje de bosvruchten met 3 eetlepels suiker en 3 eetlepels water aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Druk door een fijne zeef (de pulp is heel lekker door yoghurt!). Laat de saus afkoelen door het bakje in een bak water te zetten. Roer in een grote kom de roomkaas los met de rest van de suiker. Meng in andere kom de witte chocolade met de crème fraîche en verwarm 1 minuut op 500 watt in de magnetron. Roer totdat het een egale massa is en roer er dan 1 voor 1 de eieren door.  Meng het chocolademengsel door het roonkaasmengsel.

Schep 1/3 van het kaas-chocolademengsel op de koekbodem, schep daar 5 eetlepels bosvruchtensaus overheen. Let op dat je de saus niet helemaal tot aan de rand uitsmeert, de saus verbrand dan in de oven. Schep een tweede laag roomkaas in de vorm, nog 5 eetlepels saus en een laatste laag roomkaas. Maak met een satéprikker een marmerpatroon in de taart.

Zet een braadslee of grote ovenschaal/taartvorm met heet water onder in de oven. Zet de taart op een rek midden in de oven en bak een uur. Laat de taart daarna nog een uur in de warme oven staan, dit voorkomt scheuren van de taart. Laat ‘m daarna nog een uur afkoelen op het aanrecht en daarna minimaal 2 uur in de koelkast. Serveer met de resterende saus.

 

Geroosterde gevulde aubergines met baba ganoush

En weer voor 2 personen, ik weet het, ik speel vals.. Baba ganoush is een Arabische saus van gegrilde aubergine en tahina (sesampasta), heel populair in o.a. Egypte en een heerlijke dip.

- 1 aubergine
- 2 rundertartaartjes (of gehakt)
- 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
- 2 tomaten, in blokjes
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel harissa (soort Marokkaanse sambal, te koop bij toko en supermarkt)
- 1 eetlepel tahina (ook te koop bij toko of Jumbo/Appie)
- 2 theelepels citroensap
- zout
- olie
- rijst

Verwarm de oven voor op 175-200c. Vet een ovenschaal licht in. Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergine en rooster de aubergine in ongeveer 20 minuten gaar, totdat ie wat verschrompeld en geblakerd uit ziet. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit de knoflook in een beetje olie, rul de tartaartjes en bak totdat het vlees bruin is. Voeg de specerijen en harissa toe, bak even mee en bak dan de tomaten mee (5 min.) en breng het mengsel op smaak met zout. Halveer de aubergine en schep met een lepel de zaadjes en zaadlijsten er uit. Vul de auberginehelften met het vleesmengsel en houd warm in de (inmiddels uitgeschakelde) oven. Meng de zaadlijsten van de aubergine met de tahina, citroensap en een scheutje heet (!) water, pureer eventueel met de staafmixer. Serveer de aubergines met tahina en rijst (en desgewenst een simpele salade met tahinadressing: tahina, citroensap en heet water).


 

Allie's brownies!!!

Daar issie dan, het recept van Allie's incredible brownies! Of beter gezegd, de link naar haar recept :-)
Omdat ik geen hazelnoten kon vinden heb ik pinda's gebruikt, ook lekker!

http://www.managemywebsite.co.uk/journal/tag/chocolate-nutella-brownie-recipe



 

Milde rundvleescurry met amandelen en spinazie

Voor 2 porties (buuf eet ook mee). Helaas geen foto, maar ook zonder plaatje het proberen zeer waard, erg geslaagd experiment!

- 400 gram sucadelappen, in blokjes, ergste vetranden verwijderd
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 koffielepel tikkakruiden
- 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
- 1 gedoogd limoenblaadje (djeroek peroet) of wat limoenschil
- 1,5 eetlepel citroensap
- eetlepel tomatenpuree
- eetlepel gedroogde koriander
- bouillonblokje
- 30 gram geschaafde amandelen (bakschap supermarkt)
- verse koriander om mee te garneren
- beetje olie
- rijst

Voor de spinazie:
- 500 gram verse spinazie
- 1 teentje knoflook, geperst
- rasp van 1/4 citroen (alleen het geel)
- heel klein beetje olie

Verwarm een klein beetje olie in een braadpan, fruit hierin de ui en de twee genipperde teentjes knoflook. Schep ui en knoflook uit de pan en bak op hoog vuur het vlees bruin. Bak de tikkakruiden, gember en tomatenpuree even mee. Voeg heet water toe totdat het vlees onder staat, schep knoflook en ui weer in de pan en roer het bouillonblokje en het limoenblaadje er door. Stoof het geheel 3 uur op zeer laag vuur. Roer de gedroogde koriander (blaadjes) en de amandelen na 2,5 door de curry. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit tot slot een klein beetje olie in een grote wok, fruit de geperste knoflook kort en roerbak de spinazie een paar minuten (niet te lang) totdat de blaadjes wat geslonken zijn. Roer de citroenrasp door de spinazie. Garneer de curry met nog wat amandelen en verse koriander en serveer met de spinazie en rijst.


 

Pompoen en zoete aardappel met gepofte knoflook-fetayoghurt

Maal voor 2, buuv en ik..

- 1/2 flespompoen (butternut squash), ongeschild in parten van 2 cm
- 1 grote zoete aardappel (bataat), ongeschild in parten van 2 cm
- 4 teentjes knoflook, ongepeld
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel rozemarijn'
- peper en zout
- 4 eetlepels yoghurt
- 60 gram feta
- 5 runderchipolatas

Verwarm de oven voor op 200c. Meng de olie met de kruiden en schep door de pompoen- en aardappelstukken. Kiep de groenten in een braadslee of ovenschaal en steek de teentjes knoflook er tussen. Halveer de worstjes en leg die er ook tussen. Bak het geheel ongeveer 30 minuten totdat de groenten gebruind zijn. Vis de teentjes gepofte knoflook uit de braadslee, knijp de inhoud uit het velletje en meng met de yoghurt en feta (staafmixer). Serveer de pompoen, zoete aardappel en worstjes met de yoghurtsaus.