zondag 31 maart 2013

Gevulde courgette

Dieetdagje!

- 1 courgette
- 1 tartaartje (100 gram)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 afgestreken eetlepel gedroogde kruiden (oregano, rozemarijn, tijm)
- peper en zout
- 1 eetlepel magere yoghurt
- 1 theelepel gedroogde dille

Verwarm de oven voor op 200c. Bak de knoflook en het tartaarvlees bruin en rul in een anti-aanbakpannetje. Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe, bak even mee, en giet een scheut water bij de saus. Breng op smaak met peper en zout. Snij de courgette in de lengte door de midden en verwijder met een theelepeltje het middelste vruchtvlees maar zorg dat het 'slootje' niet helemaal tot de uiteinden loopt (dan druipt de saus er uit). Bewaar dit voor een kleine salade. Schep het gehaktmengsel in de ontstane holtes. Leg de courgettes in een ovenschaaltje of op de bakplaat en bak in ongeveer een half uur gaar. Verdeel de yoghurt over de courgettehelften en bestrooi met de dille.

Maaltijdsalade met kip en appel

Magere maaltijdsalade met kip en appel

- 1 kipfilet, in reepjes
 ½ krop sla, in stukken gescheurd
- 1 appel met schil in blokjes
- 1 aardappel in schil (gisteren al meegepoft), in blokjes
- 50 gram magere kwark of yoghurt
- 1 koffielepel mayonaise
- 1 ansovisje, fijngesneden
- 2 eetlepel (appel)azijn
- ½ teentje knoflook, geperst
- Verse kruiden, fijngesneden
- peper en zout

Bak de kipfilet in weinig boter gaar (niet te lang anders wordt de kip taai). Meng de yoghurt met de mayonaise, de azijn, de ansjovis, de knoflook en peper en zout naar smaak. Maak de sla schoon en scheur de bladeren in stukken. Meng de aardappelblokjes, appelblokjes, kipfilet, verse kruiden en yoghurtdressing door elkaar en breng pittig op smaak met zout en peper.

 

Stoofschotel met okra

Bij 'Mona's' in Dahab at ik de allerlekkerste stoofschotel met okra ooit, dus toen ik okra's zag liggen bij de nieuwe mega-Jumbo kon ik het niet nalaten om zelf ook een poging te doen.. Niet zo lekker als Mona's, maar toch een klein feestje! Gezien mijn afvalpogingen een magere versie.

Voor 2 porties stoofvlees:
- 200 gram (magere) runderlappen in blokjes
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 eetlepel bloem
- 1 koffielepel mosterd
- kippenbouillon van een blokje
- eventueel een flinke scheut bruin bier

Bak de ui en de blokjes vlees zonder boter o.i.d. in een anti-aanbakpan bruin. Voeg de bloem toe en bak even mee. Doe het vlees en de uien over in een braadpannetje en voeg de mosterd toe. Giet zoveel bouillon en/of wat bier over het vlees totdat het onder staat. Stoof in 2 tot 3 uur gaar. Voeg eventueel wat bouillon toe als het vocht te snel verdampt.

Voor de okra (p.p.):
- 100 tot 150 gram okra
- scheut azijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 afgestreken theelepel kardemompoeder of 2 peultjes
- half kopje kippenbouillon

Maak de okra's schoon door het steeltje te 'schillen'. Snij niet het hele kopje er af, dan wordt de okra slijmerig, maar snij het topje in een puntje. Blancheer de okra's 5 tot 7 minuten in ruim kokend water met een scheut azijn. Giet de okra's af en spoel met schoon water. Bak de tomatenpuree en de kardemompoeder even aan in een anti-aanpakpannetje, en giet er dan de bouillon bij. Warm even goed door en serveer dan naast of door de runderstoof.

Lekker met rijst (maar die had ik niet meer in huis) of dus pasta :).