maandag 19 december 2011

Biefstuk met gebakken pastinaak

JA het is gelukt! Een biefstuk goed bakken! Na diverse schoenzolen geproduceerd te hebben, nu een met een korstje aan de buitenkant en rosé aan de binnenkant! Het lezen van boeken over kooktechnieken pays off :). En dan een pastinaak, wat moeten we daar mee? Ik heb net gedaan alsof het aardappel was en 'm in plakjes gebakken voor bij een biefstukje.

- 1 biekstukje
- 1 pastinaak
- boter
- olie
- peper en zout
- 2 grote tomaten, in partjes
- 1/3 komkommer, in plakjes
- 2 plakjes ui, gesnipperd
- olie
- azijn

Verwarm de oven voor op 50c en laat de biefstuk hierin 15-20 minuten op het rooster op temperatuur komen. Als je een dikke biefstuk hebt 5 minuten langer. Schil de pastinaak en snij in plakjes van 1/2 cm. Kook de pastinaak in wat gezouten water in 10 minuten beetgaar. Verhit een klont boter en een scheutje olie in de koekenpan (ben niet te zuinig, als je veel vet gebruikt schroeit te biefstuk snel dicht en wordt die juist minder vet!) en bak de biefstuk aan beide zijden bruin. Dit gaat supersnel, 20 seconden per kant is voldoende! Neem de biefstuk uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie 5-10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de vleessappen zich weer door het vlees en wordt het vlees malser. Giet het meeste vet uit de pan en bak de plakjes pastinaak bruin in een klein beetje boter/olie. Meng de tomaten, ui en komkommer met een scheutje olie en azijn en breng op smaak met peper en zout. Serveer samen met de biefstuk en de gebakken pastinaak. Lekker met wat kruidenboter.

dinsdag 13 december 2011

Harira

Harira is een Marokkaanse soep, een soort van orientaalse erwtensoep :). Ik heb een flinke pan gemaakt, waarvan het grootse gedeelte de vriezer in gaat (ongeveer 4 porties in totaal). Eigenlijk hoor je deze soep te maken met lams(stoof)vlees, maar dat kon ik niet krijgen. Ik heb het gehakt van lamsworstjes gebruikt, en het resultaat is lang niet gek.

- 200 gram kikkererwten (blik)
- 200 gram linzen (blik)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 250 gram tomaten, in blokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 draadjes safraan
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel tijm
- 1 liter runderbouillon (van 2 blokjes)
- 5 takjes koriander
- 5 takjes peterselie
- boter

Fruit de ui en knoflook in de boter, in een soeppan. Bak de komijn, tijm en tomatenpuree even mee. Laat de kikkererwten en de linzen uitlekken en spoel ze af met stromend water. Haal het velletje van de worstjes en snij het vlees in stukjes. Als je lamsvlees hebt snij je het in blokjes. Doe de linzen, kikererwten, tomaten, safraan, koriander, peterselie en bouillon erbij in de pan. Als de soep kookt voeg je de stukjes worst toe. Laat de soep op laag vuur minimaal een uur pruttelen. Breng op smaak met extra koriander.

maandag 12 december 2011

Knolselderijtortilla met zoete aardappel en geitenkaas

- 150 gram zoete aardappel, geschild en in dunne plakjes
- 150 gram knolselderij, geschild en in dunne plakjes
- 1/3 ui, in hele dunne plakjes
- 4 plakjes ontbijtspek
- 50 gram zachte geitenkaas
- 2 eieren
- peper/zout
- olie

Bak de plakjes spek uit in koekenpan. Neem het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de plakjes zoete aardappel in wat olie 5-10 minuten, voeg dan ook de plakjes knolselderij en ui toe en bak 5 minuten mee. Klop de eieren los met 2 eetlepels water en de geitenkaas. Breng op smaak met peper. Schep het aardappel/knolselderijmengsel door het het eimengsel. Verkruimel de plakjes spek en schep ook door het mengsel. Verhit een klein beetje olie in een klein koekenpannetje en giet/schep het mengsel er in. Bak op laag vuur totdat de bovenkant van de tortilla is gestold. Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak de andere kant.

zondag 11 december 2011

Zoetzure komkommer-bonensalade

- 1/2 komkommer, in dunne plakjes geschaafd
- handje sperziebonen, schoongemaakt
- 1/4 ui, in hele dunne ringetjes
- 3 eetlepels azijn
- 1 theelepel suiker
- 1/2 theelepel koenjit
- mespuntje sambal
- peper/zout

Kook de sperziebonen net gaar en spoel af met koud water. Meng de azijn, suiker, koenjit, sambal, peper en zout. Schep de bonen, komkommer en ui om met de dressing en laat een half uurtje intrekken. Lekker bij rendang (http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/12/rendang.html)

Rendang

Het is weer zondag: stoofvleesdag! Indische rendang deze keer. Let op: recept voor 2 porties.

- 300 gram runderstooflappen, in blokjes
- 2 rode pepers, pitjes verwijderd en fijngesneden
- 1 cm gemberwortel, fijngesneden
- 250 gram kokosmelk
- 1/2 theelepel laos
- 1 theelepel koenjit
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 1 stengel sereh
- 2 blaadjes djeruk poeroet
- zout
- optioneel: scheutje ananassap

Meng de kokosmelk met de gember, laos, koenjit en de pepers met de staafmixer. Giet het kokosmengsel in de hete wok en meng met de overige ingrediënten. Voeg water toe zodat het vlees goed onder staat. Breng het geheel aan de kook, en laat op laag vuur 1,5 uur pruttelen. Voeg eventueel tussentijds nog wat water toe. Roer regelmatig. Draai na 1,5 uur het vuur hoger en laat de saus helemaal indikken, totdat alle vloeistof is verdwenen. Bak het vlees dan op hoog vuur in het overgebleven kokosvet. Neem de pan van het vuur en voeg een klein scheutje ananassap toe. Het vlees zal iets afkoelen en 'ontspannen', en dan het sap opnemen. Serveer met rijst. Lekker met zoetzure komkommer-bonensalade (http://pistacheandlemongrass.blogspot.com/2011/12/zoetzure-komkommer-bonensalade.html).

maandag 5 december 2011

Lamstajine met pruimen

Eerste poging: heel aardig, maar er is nog ruimte voor verbetering. Ik denk dat een uurtje langer laten stoven het antwoord is..

- 100 gram lamsstoofvlees (schouder, nek o.i.d.) in blokjes
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1/2 teentje knoflook, gesnipperd
- 5-6 gedroogde pruimen
- 5 safraandraadjes
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1/2 cm gemberwortel, geschild
- snuf kaneel
- 1 theelepel ras el hanout (Marokaans specerijenmengsel, te koop bij Markokaanse super of Appie)
- 1 theelepel honing
- theelepel sesamzaadjes
- zout
- olie

Verhit wat olie in de tajine (of braadpan) en bak het vlees rondom bruin. Doe de ui er bij en bak mee. Maal ondertussen de gember, korianderzaadjes, kaneel, ras en hanout en wat zout in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan het vlees en giet er zoveel water over dat het vlees net onder staat. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur. Voeg dan de honing en de pruimen toe en laat nog een half uur zachtjes pruttelen. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Breng het vlees op smaak met zout en bestrooi met sesamzaadjes. Lekker met rijst of couscous en gebakken aubergineplakken.

zaterdag 3 december 2011

Boerenkool met worst

Waarschijnlijk weet iedereen hoe boerenkoolstamp gemaakt wordt, maar voor alle zekerheid een receptje..

- 3 of 4 middelgrote aardappels, geschild en in stukken
- 150/200 gram panklare boerenkool
- 1 eenpersoons rookworstje
- klontje boter
- scheutje melk of room

Doe de aardappelstukken in een pan, leg de boerenkool er op (als de boerenkool niet in de pan lijkt te passen, no worries, de kool slinkt snel en past na 5 minuten koken wel in de pan) en leg de worst weer op de boerenkool. Giet 2 kopjes water in de pan en zet deze op het vuur. Laat 15-20 minuten koken, maar let op dat de boel niet aanbrandt. Als het water eerder opgekookt is, een beetje extra toevoegen. Giet - als de aardappels gaar zijn (even prikken om te testen) - eventueel het overtollige water af. Stamp alles goed door elkaar met een klontje boter en een scheutje melk of room. Serveer met de worst, mosterd en augurken.

Tip: mochten de aardappels toch een (klein beetje) aanbranden, giet dan z.s.m. een beetje nieuw water in de pan, en een klein scheutje azijn. De azijn laat de aangebrande smaak verdwijnen.

Erwtensoep

De 7,5 liter zijn weer schoon op... Hier het recept voor 4 personen.

- 300 gram spliterwten
- 400 gram schouderkarbonades
- 1 mergpijpje
- 2 laurierblaadjes
- 8 takjes bladselderij
- 3 groentebouillontabletten
- 200 gram knolselderij, geschild en in blokjes
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 200 gram prei, schoongemaakt en in kwart ringetjes
- 300 gram winterwortel, geschrapt* en in blokjes
- 5 takjes peterselie
- 1 rookworst, in plakjes
- boter
- peper en zout

Spoel de spliterwten af onder stromend water. Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een pan. Breng het aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur koken. Voeg na een half uur de knolselderij en aardappel toe. Hak de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Schep de karbonades uit de soep en snijd het in stukjes. Haal het merg uit het mergpijpje en snij heel fijn met 2 messen (botje kun je weggoien).Haal de laurierblaadjes en de takjes selderij uit de soep. Fruit de ui 3 minuten in wat boter en voeg samen met de prei, wortel, bladselderij, peterselie, rookworst en het vlees toe aan de soep. Kook nog 20-30 minuten, voeg eventueel wat water toe (en let op dat de soep niet aanbrandt). Breng op smaak met zout en peper.        



Dit recept is bijna helemaal afkomstig uit 'Van Piepers tot Pasta', een kookboek van Blue Band.