zondag 23 oktober 2011

Boerenkooltaart

Eens wat anders met boerenkool! Ik had verwacht dat deze taart voor 4 personen zou zijn, maar Niek en ik hebben 'm met z'n tweeën soldaat gemaakt..

- 250 gram boerenkool, gesneden
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 eetlepels paneermeel
- 150 gram chorizo, in dunne plakjes
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, heel fijngesneden
- 1/2 rood pepertje, heel fijngesneden
- 3 eieren
- 2,5 dl room
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel zout

Verwarm de oven voor op 200c. Was de boerenkool en zet met aanhangend water op, met de deksel op de pan. Stoom de boerenkool  ongeveer 10 minuten op laag vuur, en laat dan goed uitlekken in een vergiet. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Vet een quichevorm in, en bekleed met de plakjes bladerdeeg (plak de plakjes met een beetje water op de randjes goed aan elkaar). Bestrooi de bodem met het paneermeel, dit zorgt er voor dat de bodem knapperig blijft. Bak de plakjes chorizo in een koekenpan wat uit, schep uit de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier. Fruit de ui, knoflook en het pepertje zachtjes in het chorizo-vet totdat de ui glazig is. Schep het uimengsel op de bladerdeegbodem. Klop de eieren los met de room, paprikapoeder en zout. Doe de uitgelekte boerenkool in de vorm, druk een beetje aan en giet het eimengsel er overheen. Bak de taart in 30-35 minuten. Leg 5 minuten voor het einde van de baktijd de worstplakjes op de taart. Serveer met augurkjes, zilveruitjes en een salade.

Helaas ben ik vergeten om een foto te maken!

vrijdag 21 oktober 2011

Afgaanse kip

- 1 kipfilet, in blokjes
- 1/4 ui, gesnipperd
- 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook, gesnipperd
- 1/3 rode peper, gesnipperd
- 1 theelepel korianderzaad, gevijzeld, of 1/2 theelepel korianderpoeder
- flinke snuf komijnzaadpoeder
- flinke snuf kardemompoeder
- flinke snuf paprikapoeder
- 150 gram yoghurt
- 2 eetlepels fijngenipte koriander (vers) + wat ter garnering
- 1 theelepel munt (gedroogd)
- zout en peper
- olie
- handje bonen naar keuze (ik heb borlottibonen uit blik gebruikt, maar het lijkt me lekkerder met wat knapperigere bonen: tuin-, reuze-, sperciebonen of linzen)
- half kopje rijst

Bak de kip bruin in wat olie, in een pannetje met dikke bodem. Schep de kip uit de pan en hou apart. Fruit in dezelfde pan de ui zacht, en voeg na 5 minuten de knoflook en de peper toe. Bak een minuutje mee en voeg dan ook de overige kruiden, de yoghurt, een scheutje water en peper en zout toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. De saus zal gaan schiften, maar dat hoort zo. Kook de rijst volgens de verpakking en kook de bonen. Serveer de rijst met de Afgaanse kip en de bonen, serveer met wat koriander.


Dit is een recept uit Elle Eten

donderdag 20 oktober 2011

Risi e bisi met paprika

Mijn interpretatie van een traditioneel Italiaans risottogerecht..

- 50 gram spekjes
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 kopje risottorijst
- 1 liter heet water
- 1/2 kippenbouillonblokje
- 1 kopje diepvriesdoperwten
- 1/4 rode paprika, in kleine blokjes
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- peper
- olie
- wat flinters parmezaanse kaas

Bak de spekjes uit en schep uit de pan. Schenk een klein beetje olijfolie in de pan en fruit de ui. Doe de rijst erbij en bak al roerend totdat de korreltjes glanzen. Schenk een scheut water bij de rijst en verkruimel het bouillonblokje er boven. Roer op laag vuur totdat het vocht is opgenomen. Schenk er dan weer wat water bij, en roer todat het vocht is opgenomen, ga zo door totdat de korrels beetgaar zijn (dat duurt best lang, 20 minuten ofzo, het water hoeft overigens niet allemaal gebruikt te worden). Voeg dan de bevroren doperwten, spekjes, paprika, tijm en basilicum toe. Schenk een laatste scheutje water bij het mengsel en warm goed door. Als het goed is heb je nu een wat kleffe rijstschotel, maar geen pap. Breng op smaak met peper en parmezaanse kaas.

maandag 17 oktober 2011

Vegaburgers van feta en doperwten

Gebasseerd op een recept uit de Allerhande.

- 100 gram diepvriesdoperwten (NIET uit blik, die zijn vies)
- 1/3 losgeklopt ei
- 1,5 eetlepel bloem
- 30 gram feta
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1 koffielepel rode currypasta
- peper/zout
- 3 eetlepels sesamzaad
- olie of boter

Kook de erwten in kokend water in 5 minuten gaar. Pureer de erwten met het ei, de bloem, feta, komijn, currypasta en zout en peper naar smaak. Schud de sesamzaadjes op een bord. Maak van het erwtenmengsel 2 burgers (zijn heel plakkerig en vrij slap) en druk aan beide zijden in de sesamzaadjes. Bak de burgers in een beetje olie of boter aan twee kanten bruin. Ik heb er tomatensla met rucola en verse koriander bij gegeten, met een dressing van olijfolie en citroensap.


Snelle tomatensoep

Als je ouders op zaterdagmiddag komen helpen met klussen is een soepje wel op z'n plaats.. Let op: recept voor 3 borden.

- 1 sjalotje, grof gesnipperd
- 1 blik gepelde tomaten
- worteltje of stukje winterpeen, in blokjes
- 10 cm prei, in halve ringetjes
- 3 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
- theelepel oregano
- theelepel rozemarijn
- theelepel suiker
- kneepje citroensap
- flinke koffielepel bruchettamix (gedroogde tomaten- en knoflookflakes, o.a. bij Oil&Vinegar)
- 1 à 1,5 kippenbouilonblokjes
- boter
- verse kruiden om mee te garneren

Verhit wat boter in de soeppan en fruit de sjalot, wortel en prei. Voeg de tomaten uit blik, de zongedroogde tomaatjes, de oregano en rozemarijn, de suiker, citroensap en bruchettamix toe en bak even mee. Voeg dan een liter water en bouillonblokje(s) toe. Laat minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep grof met de staafmixer. Garneer de soep met verse kruiden (peterselie, basilicum, oregano o.i.d.).

Vergeten een foto te maken...

vrijdag 14 oktober 2011

Sesamkip met courgette-aardappelgratin

- 1 kipfilet
- bloem
- 3 eetlepels sesamzaadjes
- 1 ei
- 1/2 kleine cougette (neem altijd kleine, die hebben meer smaak)
- 1 aardappel, schoongeboend
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 3 eetlepels room
- peper en zout
- boter
- optioneel: kruidenkaas of blauwe kaas

Verwarm de oven voor op 200c. Rasp de courgette en de aardappel. Klop het ei los en voeg de helft toe aan het raspmengel en roer de room, de knoflook en ruim peper en zout er door. Vet een klein ovenvast bakje in en schep het mengsel er in. Bak 25-30 minuten in de oven. Snij de kipfilet in twee dunne filets (dan gaart die sneller) en dep droog. Schud wat bloem op een bord en haal de kipfilet er door. Haal de kip dan door het restant ei en daarna door de sesamzaadjes. Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets op matig vuur bruin en leg dan een deksel op de pan. Let op: draai het vuur niet te hoog, dan verbrandt de sesam. Na een minuut of 7 is de kip gaar. Smelt eventueel wat (kruiden- of blauwe) kaas met een klein scheutje water voor een sausje. Serveer de sesamkip met de courgette-aardappelgratin.


donderdag 13 oktober 2011

Rode curry met vis en bloemkool

- 1 (diepvries) kabeljauwfilet (o.i.d.), ontdooid en in blokjes
- de roosjes van een kwart bloemkool
- stukje prei, genipperd
- 5 eetlepels kokosmelk
- 1 à 1,5 koffielepel rode currypasta (afhankelijk van scherpte)
- olie
- kopje rijst (of bakje 'luie rijst')
- optioneel: koriander en een blaadje djeroek peroet, ook wel kaffir genoemd = limoenblad

Kook de bloemkoolroosjes 10 minuten voor en giet af. Kook ook de rijst als je niet de luie versie gebruikt. Verhit wat olie en fruit de prei. Voeg de vis toe, en bak bruin. Voeg dan de kokosmelk, de currypasta, de bloemkool en een klein scheutje water toe en laat een minuut of 5 pruttelen. Breng de rijst eventueel op smaak met wat geknipt (vers of gedroogd) korianderblad en een zeer fijn gesneden blaadje djeroek peroet (gedroogd blad van de limoenboom).


dinsdag 11 oktober 2011

Pasta met tomatensaus

Good 'ol pasta met tomatensaus! Helaas weer zonder foto, omdat BlackBerry wederom uit de lucht is...
Let op, dit is een recept voor ongeveer 3 porties (invriezen!).

- 150 gram rundergehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 10 cm prei, gesnipperd
- 10 cm winterwortel, in blokjes
- 1/2 parika, in blokjes
- 4 gedoogde tomaatjes, uit pot
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- 1/2 bouillonblokje
- olie
- optioneel: theelepel kappertjes en paar blaadjes basilicum
- kopje pasta

Bak het gehakt in een klein beetje olie in de wok. Schep het gehakt uit de pan en zet apart. Fruit de ui en knoflook in de olie, voeg de prei en wortel toe en bak zachtjes 5 minuten. Voeg de gepelde tomaten met het sap, de gedroogde tomaten, de paprika, alle kruiden en het halve bouillonblokje toe . Laat op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vis het laurierblaadje uit de saus en pureer de saus (grof), voeg het gehakt toe en warm even door. Serveer de pasta met de saus en garneer eventueel met kappertjes en reepjes basilicum.


maandag 10 oktober 2011

Spruitjes met peer en blauwe kaas (zonder peer)

Spruiten zijn lekker, echt! Helemaal in combinatie met blauwe kaas :) Ik heb er een gebakken kipfilet bij gegeten.

- 200 gram spruitjes, schoongemaakt
- 1/2 peer, geschild en in blokjes
- 30 gram blauwe kaas (gewoon van die goedkope danablu)
- 2 cupjes koffiemelk of een scheutje
- heel klein kneepje citroensap
- 1 kipfilet
- boter
- zout en peper

Kruis de spruitjes bij de steelaanzet in met een mesje, zodat ze wat sneller garen. Kook de spruiten in een bakje met water met een snuf zout in 10 minuten op 1000W gaar in de magnetron (gewoon in een pan op het vuur kan ook, maar ze zijn lekkerder uit de magnetron). Bestrooi de kipfilet met zout en ruim peper, bak in +/- 10 minuten bruin en gaar in een koekenpan met boter. Neem de filets uit de pan en smelt de kaas met de koffiemelk in het bakvet. Doe er een heel klein beetje citroensap bij (dat zorgt er voor dat de kaas goed oplost). Roer totdat de kaas is gesmolten, en de saus iets is ingedikt. Giet de spruitjes af en roer de peer er door. Serveer met de kipfilet en saus. Overigens ben ik de peer vergeten :)

zondag 9 oktober 2011

Marokaanse hutspot met pompoen en feta

Variatie op de traditionele Hollandse hutspot, lekker met lamsvlees of verse worst.

- 1/4 pompoen (kleintje van AH)
- 1/3 winterwortel, in blokjes
- 1 aardappel, met schil, in blokjes
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderzaad, gevijzeld of fijngedrukt tussen 2 lepels
- gemalen rode peper (gedoogd)
- 40 gram feta, verkruimeld

Snij de pompoen in plakken, verwijder de pitten en draden. Schil de pompoenparten en snij ze in blokjes. Kook de pompoen, wortel en aardappel in een laagje water in ongeveer 20 minuten zacht en gaar. Voeg zodra het water kookt de komijn, korianderzaadjes en rode peper toe. Giet overtollig kookvocht af en stamp het mengsel met een stamppotstamper. Schep in een overvast schaaltje en strooi de feta er over. Zet de stamppot even onder de grill om te gratineren.

zaterdag 8 oktober 2011

Noord-Afrikaanse bloemkoolsoep

Voor de zaterdagse lunch..

- de roosjes van 1/4 bloemkooltje
- 1 wortel of een stukje winterpeen
- 1/2 aardappel, geschild en in blokjes
- 1/2 liter water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 theelepel ras el hanout (specerijenmengsel, te koop bij Marokaanse winkel of super)
- kneepje citroensap

Snij met een mesje de allerbovenste topjes van de bloemkoolroosjes, totdat je een eetlepel 'bloemkoolcouscous' hebt, en hou apart. Zet de bloemkoolroosjes, wortel en aardappel op met een 1/2 liter water. Voeg als het water kookt het bouillonblokje en de ras el hanout toe. Laat 20 min. zachtjes koken. Pureer tot soep en voeg eventueel wat water toe als het mengsel te dik is. Breng op smaak met citroensap en strooi de rauwe bloemkoolkorrels er over voor een knapperig accent. Garneer eventueel met verse peterselie.

zondag 2 oktober 2011

Pompoensoep

Je zou het niet zeggen maar de herfst is begonnen! Heerlijk, weer andere ingrediënten in de supermarkt..

- 1 liter kippenbouillon (pot of van blokje)
- 1/2 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 10 cm prei, in halve ringetjes
- 1/2 pompoen* (400 gram)
- 100 gram wortel, in blokjes
- 1 tomaat, in blokjes
- 2 theelepels garam masala (Indiaas currypoeder)
- gedroogde rode peper naar smaak
- citroen/limoensap naar smaak

Fruit de knoflook en de ui in wat boter. Voeg de garam masala toe en bak even mee. Voeg het uimengsel en de groenten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat daarna 30 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met rode peper en citroen- of limoensap. Serveer eventueel met een schepje crème fraiche.

Geheel "outof style"maar wel lekker: even gratineren met geraspte kaas.. :)

zaterdag 1 oktober 2011

Salade voor bij sushi

Deze sushi is niet zelfgemaakt! Als ik binnenkort tijd heb ga ik dat wel weer eens doen, en zal dan het recept ook posten. Afgelopen week heb ik 4 (vier!) keer sushi gegeten, de laatste keer meer als garnering bij een berg groenvoer.

- 1/3 komkommer, in lucifertjes gesneden
- 2 worteltjes, of een stukje winterwortel, in lucifertjes gesneden
- 1/4 bosuitje, fijngesneden
- hand taugé
- enkele slabladeren, of wat fijngesneden ijsbergsla
- 1 cm verse gember, heel fijn gesneden
- 1 eetlepel Japanse (zoute) sojasaus
- 1/2 eetlepel rijstazijn
- 1 cm wasabipasta
- 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd in een droge koekenpan

Meng de gember, sojasaus, rijstazijn en wasabipasta tot een dressing en meng met de groenten. Garneer met sesamzaadjes.

Thaise viskoekjes

- 1 (diepvries) kabeljauwfilet (of andere witvis)
- 1 ei
- 2 koffielepels maizena
- 1 koffielepel groene currypasta
- 1 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- 1 klein teentje knoflook, fijngesneden
- 3/4 bosuitje, fijngesneden
- zout
- olie

Meng alle ingredienten in foodprocessor of met de staafmixer. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak in twee rondes schepjes van het beslag aan beide zijden bruin. Voorzichtig omdraaien! Laat de koekjes even uitlekken op keukenpapier.

Dipsausje (met dank aan Viool voor de tip!):
Meng gelijke delen zoete chilisaus met ketchup, en breng op smaak met wat limoensap.

Voor de vitamientjes: dezelfde groenten als gisteren, maar met een andere dressing.
- 1/3 komkommer, in lucifertjes gesneden
- 2 worteltjes, of een stukje winterwortel, in lucifertjes gesneden
- 1/4 bosuitje, fijngesneden
- 1 eetlepel (zonnebloem)olie
- kneepje limoensap (uit limoenvormig flesje)
- gedroogde rode peper naar smaak