woensdag 31 augustus 2011

Gebakken aubergine met geitenkaaspakketjes uit de oven

Met dank aan Mark en Allerhande voor het auberginerecept.

- 1/2 aubergine, in plakken
- zout
- 2 theelepels (witte wijn) azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde munt (of liever nog een eetlepel fijngesneden verse munt)
- flinke eetlepel Griekse yoghurt
- 3 plakjes zachte geitenkaas (kleine plakjes, van een rolletje)
- 3 plakjes flinterdunne rauwe ham
- 3 tomaatjes, in partjes
- 1/2 rode paprika, in halve reepjes
- verse kruiden (peterselie, basilicum, munt)
- scheutje olijfolie

Verwarm de oven voor op 200c. Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten ruim met zout, en laat ze 15 minuten uitlekken in een vergiet. Het zout zorgt er voor dat het bitterse sap uit de aubergine wordt getrokken. Wikkel de plakjes geitenkaas in een plakje rauwe ham. Leg een stukje bakpapier in een overvast schaaltje (of vet in) en bak de geitenkaaspakketjes hierin in ongeveer 10 minuten in de oven. Meng de tomaat, paprika, olie, kruiden en olijfolie. Spoel de aubergine goed af, en dep droog. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan, en bak de plakken aan beide zijden bruin. Voeg halverwege de azijn toe (gaat erg sissen!). Laat de aubergineplakken even goed uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met de munt.

Serveer de aubergineplakken met de yoghurt, samen met de geitenkaasjes en de salade.




Griekse salade

Niets nieuws, niets bijzonders, maar wel makkelijk en lekker. Veel gegeten tijdens de vakantie in... inderdaad, Griekenland. De groenten zijn daar gewoon veel smakelijker dan hier. Tip: koop je groenten bij de Turk/Marokaan/toko. Er zitten misschien wat plekjes op, maar de smaak is zoveel beter dan bij Appie en consorten..

- 3 tomaten, in partjes
- 1/2 grote paprika (groen of rood), in gehalveerde repen
- 1/2 sjalot, in halve ringetjes
- 15 cm komkommer, in gehalveerde plakjes (met schil!)
- 1/3 plak feta, in blokjes, of 2 eetlepels blokjes uit een potje
- flinke hand gemengde sla
- flinke eetlepel olijven
- eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak

Alles mengen en op smaak brengen met zwarte peper en eventueel wat zout. Eventueel nog wat oregano er overheen strooien.


Bij gebrek aan schalen in het appartement aten we ook deze salade uit een pan.

Vakantieprak

Deze 'prak' brengt mooie herinneringen naar boven.. Ieder jaar aten we dit, van een rood Mepal-bord, zittend op een klapstoeltje op een camping ergens in Frankrijk, op weg naar het zuiden. Het ziet er niet heel aanlokkelijk uit, maar is ontzettend makkelijk, je hebt er geen pannen voor nodig, en je kunt alle ingrediënten meenemen. En het is lekker!

- 100 gram erwten uit blik
- 100 gram mais uit blik
- 2 à 3 tomaten, in blokjes
- 1/2 sjalot of 1/4 ui, gesnipperd
- half blikje corned beef, fijngesneden
- eetlepel mayonaise
- kneepje ketchup

Alles mengen. Klaar :)


Zie hier de vakantieprak in een Grieks pannetje, twee weken geleden..

Rode kool salade met peer en amandel

Recept van Dorien! Lang niet zo iets heerlijks gegeten.. Mijn versie was minder goed uitgepakt dan die van haar, omdat ik de rode kool te lang had gestoofd.

- 2 scheutjes zonnebloemolie
- 1 el blanke amandelen
- 100 g verse rode kool in zeer dunne reepjes
- 1/2 zoete peer, klokhuis verwijderd
- 1/2 rode ui, fijn gesnipperd
- 21/2 el rode wijnazijn
- 1/2 el olijfolie
- 60 g verse geitenkaas (zonder het welbekende lekkere randje)

- Magnetron folie
- Grillpan

1. In de zonnebloemolie amandelen bakken en daarna laten afkoelen
2. Was de koolreepjes en laat ze uitlekken. Doe ze in een magnetronschaal dek af met de folie en verwarm 2 min op 800 watt in de magnetron
3. Schil de peer en snijd ik 3 plakken. Gril de peer 4 min aan allen kanten in een grillpan met de zonnebloemolie
4. Meg de afgekoelde kool met de ui, de rode wijnazijn en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de kool op een bord, verkruimel de geitenkaas er over en bestrooi met amandelen.