donderdag 30 juni 2011

Gevulde spinazie-omelet

Omelet.. Wat een raar woord eigenlijk..

omelet znw. v., nnl. < fra. omelette, maar in de 17de eeuw amelette < 14de eeuw alumette, alumelle, dat wel op lat. lamella ‘metaalplaatjeʼ zal teruggaan (evenals trouwens ofra. alemelle, nfra. alumelle ‘snede van zwaard, klingʼ).

Anyway, hierbij de werkbeschrijving van een spinazie-snede-van-het-zwaard, gevuld met champignons en hamreepjes.

- twee eieren
- ongeveer 2 eetlepels ontdooide diepvriesspinazie
- flinke eetlepel verse basilicum, fijn gesneden
- snuf tijm
- 200 gram champignons
- 100 gram hamreepjes
- 2 grote of een handje cherry- tomaten
- boter
- peper en zout

Roer de eieren met de spinazie en de helft van de basilicum los met een vork. Snij de champignons in vieren. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de champignons bruin. Voeg de hamreepjes en de tijm toe en bak even mee. Doe het champignonmengsel in een apart bakje. Verhit nog een beetje boter en bak de omelet aan twee kanten bruin. Laat omelet op een bord glijden, breng op smaak met per en zout, schep de vulling op een helft en vouw de andere helft er over (zo warmt de iets afgekoelde vulling weer op).
Snij de tomaten in stukjes en serveer met de andere helft van de basilicum (eventueel met een drup olijfolie).


dinsdag 28 juni 2011

Artisjok met dragonmayonaise

Jaaah artisjokken! Bij de Turk, Marokaan of op de markt voor 70 cent o.i.d.

- 1 grote artisjok
- kneepje citroensap
- 1 koffielepel mayonaise
- 1 koffielepel yoghurt
- half theelepeltje dragon
- 1 theelepeltje azijn
- zout

Snij de steel van de artisjok en kook in ruim water met citroensap in ongeveer 20-30 minuten gaar. De artisjok is gaar als je makkelijk een blaadje los kan trekken. Meng de rest van de ingediënten tot een sausje.
Artisjok op z'n kop goed uit laten lekken in een vergiet.
Je eet de artisjok door iedere keer een blaadje los te trekken,, en het vlezige onderste gedeelte in de mayonaise te dopen en tussen je tanden er af te 'schrapen'. Hoe dichter je bij het hart komt, hoe meer vruchtvlees er van de blaadjes te schrapen is. Het hart van de artisjok bestaat uit het zogenaamde hooi (en zo ziet het er ook uit). Het hooi is niet eetbaar, snij het weg met een mesje. Het gedeelte onder het hooi is de artisjokbodem of -hart, het lekkerste gedeelte. Dit kun je helemaal op eten.


zaterdag 25 juni 2011

Tartaar met spek/zilverui/champignonsaus en verse tuinbonen

Er zijn weer verse tuinbonen! Hoewel veel mensen er van griezelen, vind ik verse tuinbonen heerlijk. Vandaag met een tartaartje en een bourguignon-achtige saus en krieltjes.

- 1 tartaartje
- 50 gram spekblokjes
- half teentje knoflook, geperst
- stuk of 5 champignons, in vieren
- 2 eetlepels zilveruitjes
- koffielepel bloem
- boter
- snuf tijm of provencaalse kruiden
- paar krieltjes

Zet de krieltjes op met ruim water. Voeg als het water kookt een snuf zout toe en zet de kookwekker op 8 minuten. Dop de tuinbonen en doe ze bij de aardappelen in de pan. Kook nog 5 minuten. Bak ondertussen de spekjes zonder boter uit. Laat boter bruin worden in een andere pan en bak het tartaartje (voeg een scheutje water toe als de boter aan dreigt te branden). Voeg de champignons toe aan het pannetje met spekjes, en bak bruin in het spekvet. Schep dat de zilveruitjes erbij, de lepel bloem en een scheutje water. Goed roeren, en de saus wat inkoken. Op smaak brengen met zout/peper/kruiden.

vrijdag 24 juni 2011

Pasta broccoli e salsiccia

- pasta (ongeveer 100 gram)
- een halve broccoli, in kleine roosjes (stengel schillen en in stukjes snijden)
- een verse runderbraadworst
- enkele zelfgedroogde tomaatjes (beschrijving) of gehalveerde cherrytomaatjes
- theelepeltje gedroogde tijm
- parmezaanse kaas, geraspt of in krullen
- peper en zout

Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Ik had nog een restant al gekookte broccoli in de vriezer, maar normaal gesproken moet je de broccoli een minuut of 10 koken in wat water, totdat de roosjes beetgaar zijn. Velletje van braadworst afhalen, worst alvast in grote stukken snijden, en in een koekenpan zonder boter bruin bakken. Worststukken nog wat kleiner maken tijdens het bakken. Tijm toevoegen, en als je verse cherrytomaatjes gebruikt ook een minuut of 3 meebakken. Pasta en broccoli afgieten en mengen met tomaatjes en parmezaamse kaas. Op smaak brengen met peper en zout. Een paar druppels olijfolie maken het nog lekkerder.


Het idee voor dit gerecht komt uit Elle Eten, maar ik heb geen idee of het nog lijkt op het oorspronkelijke recept.

woensdag 22 juni 2011

Salade met avocado en garnalen

Te moe om echt te koken vandaag..

- sla (ik had nog ijsberg, maar het is lekkerder met een rucolamix o.i.d.)
- 1 grote tomaat, in stukjes
- 1 avocado, vruchtvlees in stukjes
- 1 bakje garnalen
- 1 eetlepel griekse yoghurt (gewone yoghurt is niet geschikt, neem dan creme fraiche)
- 1 koffielepel ketchup
- half theelepeltje mosterd
- 1 theelepel azijn of citroensap
- 1 theelepel booze (bij voorkeur whisky, maar ik heb vandaag een scheutje Limoncello gebruikt bij gebrek aan beter)
- peper en zout

Sla, avocado, garnalen en tomaat in schaal doen. Rest van de ingrediënten mengen tot een dressing en door de salade mengen. Omdat avocado wat laf kan smaken, moet je misschien extra peper, zout en/of citroensap toevoegen. Mocht je toevallig een sinasappel in huis hebben: wat geboende en geraspte schil en wat sap is heel lekker door de salade!

Yellow greens met cajun-kipnuggets

Na het uitgebalanceerde maal van maandag een groenteboost met een fasfood-tintje op dinsdag.. Overigens was 2 mailkolven wat veel van het goede...

- 1 of 2 maiskolven
- 1 kipfilet, in gehalveerde repen
- 1 ei
- 3 eetlepels bloem
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel cajunkruiden, of:
   - 1 theelepel zout
   - 2 theelepels paprikapoeder
   - 1 theelepel cayennepeper
   - 1 theelepel zwarte peper
   - 1 theelepel oregano
   - 1 theelepel tijm
   - 3/4 teen knoflook
- olie

Sausje:
- 1 eetlepel griekse yoghurt of (demi) creme fraiche
- theelepel bieslook
- 1/3 teen knoflook
- peper/zout

Stoom de maiskolven in 15 minuten gaar in een stoomdoos in de magnetron, of kook ze in 20 minuten gaar in een pan met water en zout.
Zet drie schaaltjes/diepe borden klaar. Meng de kruiden, knoflook en zout (of de kant-en-klare cajunkruiden) met het paneermeel in een schaaltje. Klop het ei los in een tweede schaaltje, en doe de bloem in het derde schaaltje. Haal de kipfiletnuggets eerst door de bloem, dan door het ei, dan door het gekruide paneermeel. Laat de olie goed heet worden en bak de nuggets tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn (gaat best snel). Laat uitlekken op keukenpapier.
Meng de ingrediënten voor het sausje.



- 1 teentje knoflook, geperst

zondag 19 juni 2011

Koolrolletjes met gehakt

Een spitskool. Een uitdaging. Ik hou namelijk niet zo van spitskool.. Maar ik hou wel van Oost-Europese koolrolletjes, dus die heb ik deze keer gemaakt met spitskool. Overigens gaat dat ook prima met witte kool/groene kool/chinese kool. De spitskool is natuurlijk nog lang niet op, dus ik ga me nu beraden op een ander recept voor later deze week (of volgende week, want kolen zijn echt eeuwig houdbaar in de koelkast).
-          1 spitskool (enkele bladeren)
-          100 gram half-om-half gehakt
-          1 eetlepel paneermeel (ik heb een verkruimelde cracker gebruikt want had geen paneermeel)
-          ½  half ei
-          1 theelepel kummel (karwijzaad) + 1 theelepel voor de saus
-          1 theelepel paprikapoeder + 1 theelepel voor de saus
-          ¼ verkruimeld bouillonblokje + ¼ voor de saus, of 2x ½ theelepel bouillonpoeder
-          Peper en zout
-          Scheutje Worchestersauce, als je dat toevallig in huis hebt (anders beetje meer zout)
-          Teentje knoflook, geperst
-          ¼ tot ½  van een kantonnen pakje tomatensaus (gezeefde tomaten, tomatenpassata)
-          Beetje boter
Oven voorverwarmen op 175c. Harde nerf uit de koolbladeren snijden en bladeren in de lengte halveren. In kom leggen, kokend water overheen gieten en even laten staan, zodat de bladeren buigzaam worden. Gehakt aanmaken met paneermeel, ei, 1 theelepel kummel, 1 theelepel paprikapoeder, bouillonpoeder, peper, zout en eventueel Worchestersauce. Een klein ovenschaaltje invetten. Op ieder (half) koolblad een schepje gehakt leggen (flinke eetlepel), tot een worstje vormen, en het koolblad oprollen. Vouw hierbij de zijkanten van het koolblad op het breedste punt naar binnen, zodat je een ‘gesloten’ rolletje krijgt. Koolrolletjes met de naad naar beneden in het schaaltje leggen.
Knoflook fruiten in een beetje boter. Tomatensaus, bouillonpoeder, kummel, paprikapoeder, peper en zout toevoegen. Even laten pruttelen en dan over de koolrolletjes gieten. De koolrolletjes moeten bijna onder staan. Als je een groter ovenschaaltje gebruikt heb je wellicht wat meer tomatensaus nodig (en wat meer peper/zout). Als je een wat dikkere saus wil kun je een eetlepel bloem door de saus roeren.
Na 25 minuten in de oven zijn de koolrolletjes klaar. Ik eet er vandaag verder niks bij, maar eerder heb ik er notenrijst van Lassie bij gegeten, en dat was lekker.

Het waren overigens 5 rolletjes, ik heb er al een op..;)

Aardbeien met balsamico-munthoning

Een beetje off-topic, want dit is geen maaltijd voor 1, maar zo onwijs lekker dat ik het toch moet posten.. Ik eet het als tussendoortje, maar deze aarbeien lijken me ook heel geschikt als dessert (in een wat kleinere portie).

- half bakje aarbeien
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel balsamico-azijn
- paar blaadjes verse munt, in stukjes geknipt

Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Honing, balsamico en munt door elkaar roeren en 10 seconden in de magnetron zetten, zodat de smaken goed mengen. Honingmengsel over de aardbeien schenken.

zaterdag 18 juni 2011

Pangasiusfilet met rauwe ham en spinaziesalade

Vanmorgen boodschappen gedaan, dus de koelkast is weer gevuld voor de komende week. Vanavond heb een vers visje met een hartig jasje en een eenvoudige salade gegeten. Ik heb pangasiusfilet gebruikt, maar iedere andere witvis voldoet ook. Omdat mijn pangasiusfilet nogal aan de maat was, heb ik ‘m in 3 stukken gesneden, er twee ingevoren en 1/3 deel klaar gemaakt.
-          (een stuk van een) pangasiusfilet
-          4 plakjes rauwe ham (geen serrano ofzo, maar gewone dungesneden vleeswaren)
-          ½ eetlepel olijfolie + eetlepel voor sladressing
-          1 eetlepel fijngeknipte groene kruiden (basilicum, bieslook, peterselie)
-          1 theelepel citroensap + 1 theelepel voor sladressing
-          Peper en zout
-          2 handen verse spinazie
-          1 grote tomaat
-          1 theelepel mosterd
Oven voorverwarmen op 200c. Kruiden mengen met halve eetlepel olie, theelepel citroensap en wat peper. Plakjes ham in ovenschaaltje leggen (twee boven elkaar, twee naast elkaar), visfilet er op leggen, kruidenmengsel er op smeren en de plakjes ham over de vis heen vouwen. Vis in 10-15 minuten gaar bakken in de oven (afhankelijk van dikte filet).
Spinazie goed wassen en uit laten lekken, eventueel de wat dikkere steeltjes verwijderen. Tomaat ik blokjes snijden. Dressing maken van eetlepel olie, theelepel citroensap, mosterd, peper en zout. Dressing en tomaat door de spinazie scheppen.

vrijdag 17 juni 2011

Arabische linzensoep

Weekend, dus tijd voor soep! Ik eet linzensoep met zelfgetrokken bouillon. Omdat bouillon trekken al tijd genoeg kost, gebruik ik geen gedroogde linzen, maar een blikje. Geen zin of tijd om met een schenkel aan de slag te gaan? Jammer, want erg lekker, maar je kunt ook 2 runderbouillonblokjes gebruiken. Kook de groenten dan 10 minuten in een liter water met de bouillonblokjes om de basis te maken.

Runderbouillon
-          1 runderschenkel (supermarkt of slager)
-          Stuk winterwortel (in blokjes)
-          Stuk prei (in halve ringetjes)
-          Sjalotje of halve ui (gesnipperd)
-          Vers gemalen peper
-          Laurierblaadje
-          Theelepel tijm
-          Peterseliestelen (al die zielige stengeltjes waar je de blaadjes al eens van geplukt hebt ;)
-          1 liter water
Schenkel met een liter koud water opzetten. Als het water kookt het schuim wegscheppen (met een schuimspaan), de kruiden en de groenten toevoegen. 2 tot 3 uur op heel laag vuur laten trekken (niet koken, maar tegen de kook aan houden). Schenkel weggooien en niet te veel naar kijken (want ziet er zeer ranzig uit), of aan de kat geven, die wordt er wild van. Je moet de bouillon nog flink zouten, of eventueel een runderbouillonblokje toevoegen als de schenkel niet voldoende smaak heeft afgegeven.
Linzensoep (2 flinke kommen)
-          De bouillon
-          2 teentjes knoflook (geplet en/of kleingesneden)
-          Een flinke rijpe tomaat (in stukjes) of een eetlepel tomatenpuree
-          1 klein blikje bruine linzen (Bonduelle)
-          1 flinke theelepel komijn
-          1/2 theelepel tijm
-           chilipeper en zout naar smaak
-          Limoen- of citroensap
Knoflook, tomaat, komijn en tijm even aanbakken in een beetje olie. Bouillon en linzen toevoegen. Kwartiertje laten pruttelen. Laurierblaadje er uit vissen en weggooien. Paar eetlepels groenten/linzen in een soepkom scheppen, de rest van de soep pureren (met staafmixer) en erbij scheppen. Zout, peper en limoensap naar smaak toevoegen. Lekker met geroosterd brood met geitenkaas.

Niet het meest aantrekkelijke gerecht om te zien, maar wel lekker!

donderdag 16 juni 2011

Tajine met groenten, merguezworstje en couscous

Geïnspireerd door de zalige tajine die mijn moeder dit weekend heeft gemaakt, heb ik ook m'n Marokaanse (mini!)stoofpotje weer eens tevoorschijn gehaald. Omdat ik niet zo goed in m'n Noord-Afrikaanse ingrediënten zit hierbij een eenvoudige tajine met zaken die ik nog in huis had. Binnenkort een exotischer recept! Als je geen tajine hebt kun je ook een braadpan gebruiken.

- 1 worstje (merguez of lamsworstje -> Appie heeft lekkere, nog lekkerdere bij de Markokaanse slager)
- 1 gote tomaat, in stukjes
- een halve of 1/3 courgette afhankelijk van de grootte, in stukjes
- een halve of 1/3 winterwortel afhankelijk van de grootte, in stukjes
- een sjalotje, gesnipperd
- 1 theelepel Ras al Hanout (specerijenmengsel, te koop in (Markokaanse) supermarkt of:
   - half theelepeltje komijn
  - snuf gember(poeder)
  - snuf kurkuma
  - snuf korianderpoeder
  - mespuntje kaneel
- kneepje limoen- of citroensap
- half kopje water
- paar blaadjes munt, fijngenipt, of een half theelepeltje gedroogde munt

Tajine of braadpan verhitten met klein beetje vet (olie of boter), worstje even een beetje bruinen. Groenten erbij doen, specerijen, limoensap en water mengen en er overheen gieten. Op zeer (!) laag vuur ongeveer 20 minuten stoven, met deksel op de tajine/pan.

Erbij: kopje couscous wellen in heet water volgens verpakking en munt er door roeren.

Geheel op smaak brengen met zout en (chili)peper.



De  schattige 1-persoons tajine die ik van Marieke heb gekregen op het vuur:


dinsdag 14 juni 2011

Witlof in bladerdeeg met aardappelkoekjes

Omdat m'n ogen nog steeds moeilijk doen, vandaag geen eigen experiment maar een bewezen  en makkelijk recept van Appie.

Witlof in bladerdeeg:
- 2 kleine struikjes witlof
- 2 plakjes bladerdeeg
- 2 zongedroogde tomaatjes op olie, klein gesneden
- 30 gram geraspte kaas
- half ei (even loskloppen, andere helft is voor de koekjes)

Aardappelkoekjes:
- 2 kleine of 1 grote aardappel
- 1 sjalotje of halve kleine ui, gesnipperd
- koffielepel fijngeknipte peterselie
- koffielepel bloem
- andere helft van het ei
- zout en vers gemalen peper
- 4 eetlepels olie
- 4 eetlepels boter

Oven voorverwarmen op 200c. Witlof schoonmaken (plakje van de onderkant snijden en met een scherp mesje de kegelvormige bittere kern er uit snijden) en 5 minuten koken. Bladerdeeg laten ontdooien en de plakjes een beetje uitrekken. Witlof goed uit laten lekken en droog deppen. Witlof op bladerdeeg leggen, tomaatjes er op leggen, 3/4 van de kas er over verdelen en dichtvouwen. Randen goed dichtdrukken met een vork en bestrijken met ei. Rest kaas er over strooien. Pakketjes in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken.

Terwijl de witlof in de oven staat maak je de aardappelkoekjes.

Aardappel(s) schillen en grof raspen. Rasp goed droog deppen, en in kom mengen met ui, ei, peterselie, bloem, zout en peper. In ruime koekenpan of wok de olie en boter goed heet laten worden. Aardappelmengsel in kleine bergjes in het hete vet leggen en iets plat drukken met een lepel. In ongeveer 4 minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Koekjes uit de pan nemen en goed uit laten lekken op keukenpapier. Geen paniek over de enorme hoeveelheid olie en boter, als het vet heet genoeg is nemen de koekjes maar weinig vet op. De rest gooi je weg.
 

Bron: Albert Heijn

maandag 13 juni 2011

Goulash

Na een paar dagen genoten te hebben van moeders goede zorgen na mijn oogoperatie, staat er nu een pannetje goulash op het vuur. Omdat stoofvlees best veel tijd kost, maak ik altijd meerdere porties tegelijk (2 à 3 porties, als je er nog groenten bij maakt kun je er 3x van eten).
-          500 gram stoofvlees (runderriblappen/sucadelappen) in blokjes
-          1 eetlepel bloem
-          1 grote ui, in stukjes
-          2 paprika’s, in stukjes
-          1 teentje knoflook, in stukjes
-          1 eetlepel tomatenpuree
-          1 eetlepel paprikapoeder
-          Flinke snuf cayennepeper
-          Half theelepeltje suiker
-          Zout
-          2 klontjes boter
-          Halve liter warme kippenbouillon van een blokje
-          1 laurierblaadje
-          Eetlepel peterselie
-          Eetlepel yoghurt
Klontje boter bruin laten worden in braadpan en vlees bruin bakken. Bloem er door roeren en even mee bakken. Vlees uit pan nemen, klontje boter toevoegen en ui en knoflook even fruiten. Paprika en vlees toevoegen, paprikapoeder, cayennepeper, tomatenpuree, suiker, zout, laurierblaadje en 3/4 van de bouillon toevoegen. Geheel aan de kook brengen en dan het vuur laag draaien. Met deksel op de pan minimaal 3 uur zachtjes laten sudderen. Ik zet de kookwekker iedere keer op 30 minuten, en ga dan even kijken. Even doorroeren, en eventueel tegen het einde van de kooktijd een beetje bouillin toevoegen. Het laatste half uur de deksel schuin op de pan leggen, zodat de goulash nog wat indikt. Als laatste de peterselie er door roeren.
Serveren met een lepel yoghurt en aardappels, rijst of – mijn absolute favoriet- pasta. Lekker met gebakken champignons of boontjes.

*met dank aan Dorien voor het typen

vrijdag 10 juni 2011

Nog een pasta met gamba's

Aangezien ik ze nu toch in huis heb, nog maar een pastaatje met gamba's:

Pasta met gamba's, paprika en rode pesto
(met dank aan Lisette voor de inspiratie)

- kwart zak gamba's/scampi's (+/- 125 gram
- een halve grote rode paprika, in stukjes gesneden
- 2 tomaten (in kwarten) of een stuk of 6 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- een eetlepel rode pesto
- teentje knoflook, geperst
- scheutje olijfolie
- naar smaak (chili)peper en zout
- eventueel geraspte parmezaanse kaas en verse basilicum
- flinke hand pasta

Zet de gesneden tomaten met de snijkant boven in een overschaaltje of op de bakplaat in een lauwwarme oven (80c ofzo) en laat ze warm worden (kan ook in de pan maar dan vallen ze zo uit elkaar). Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking, in gezouten water.
Verwarm de olie in de wok en bak de knoflook zachtjes. Voeg de paprika toe, bak zachtjes 5 minuten mee. Voeg dan ook de gamba's of scampi's toe, zet het vuur iets hoger en bak totdat ze mooi roze zijn.
Giet de pasta af, voeg het paprika/gamba-mengsel toe, roer de rode pesto er door en schik de tomaten er op. Op smaak brengen met zout en (chili)peper, en eventueel garneren met basilicum en parmezaanse kaas.


Zoals je ziet steaming hot!

dinsdag 7 juni 2011

Groene (Thaise) curry voor morgen

Vandaag geen zelfgekookt maal gegeten, maar wel alvast curry gemaakt voor morgen.

- 1 kipfilet in blokjes
- paar sperziebonen/snijbonen/peulen
- paar champignons
- flinke hand taugé
- een flinke koffielepel groene currypasta (bv. Thai, klein potje bij AH, rest is lang houdbaar in koelkast)
- scheut kokosmelk*
- kneepje citroensap
- centimeter verse gember, fijngesneden**
- scheutje olie
- kopje rijst (of - fantastisch- bakje voorgekookte  1-minuut basmati rijst, verpakt per twee).

Rijst koken volgens aanwijzing verpakking.
Sperziebonen of snijbonen schoonmaken en paar minuten voorkoken. Olie verhitten in wok en kipblokjes op hoog vuur bruin bakken. Champignons in vieren snijden, gember toevoegen en even meebakken. Currypasta toevoegen, kort meebakken, en dan kokosmelk toevoegen. Op laag vuur minuut of 5 laten pruttelen. Eventueel scheutje water erbij doen als de saus erg dik wordt.

Omdat ik de curry morgen pas ga eten, voeg ik de bonen en de taugé pas toe als ik de saus opwarm (anders worden de groenten zo zacht). Als je de curry gelijk op eet, voeg dan nu de groenten toe en warm die nog 5 minuten mee.

Het geheel wordt nog veel lekkerder met limoensap en wat limoenrasp door de rijst, gegarneerd met koriander, maar dat moet je maar net in huis hebben ;)

* Tips m.b.t. kokosmelk
1. De rest van de kokosmelk kun je invriezen in een ijsklontjesbakje. Als de klontjes bevroren zijn doe je ze in een hersluitbaar bakje of zakje in de vriezer en heb je altijd een kleine hoeveelheid kokosmelk bij de hand. Werkt ook heel goed met yoghurt, pesto, mierikswortelpasta en tomatenpuree!
2. In plaats van kokosmelk kun je ook een blok santen kopen. Bij aankoop is dit vloeibaar, maar in de koelkast wordt het hard. Een plakje van een kleine centimeter van de korte kant samen met een scheut water laten smelten in de pan, en je hebt hetzelde effect als kokosmelk. Een blok santen is zo ongeveer eindeloos houdbaar in de koelkast.

** Nog een invriestip: koop een stuk verse gemberwortel (verse wortel glanst en is niet uitgedroogd), snij in stukjes van ongeveer een centimeter en vries deze in.

maandag 6 juni 2011

Spaghetti frittata

Omelet meets pasta!

Voor de grote honger:
- 50 gram spaghetti
- 2 eieren
- 2 cupjes koffiemelk (of evenveel melk)
- 2 eetlepels geraspte (parmezaanse) kaas
- 2 eetlepels verse kruiden (basilicum!, bieslook, salie) of de helft gedroogd
- peper en zout
- 2 plakjes rauwe ham
- ongeveer 10 cherrytomaatjes/romaatjes
- scheutje olie

Kook de spaghetti volgens verpakking beetgaar. Klop de eieren los in een kom, en voeg de (koffie)melk, geraspte kaas, kruiden en flink peper en zout toe.
Scheur de ham in stukjes (snijden gaat altijd zo moeilijk bij rauwe ham) en voeg toe aan eimengsel.
Snij de tomaatjes door midden.

Giet de pasta af, en meng door het eimengsel. Verwarm de olie in een klein koekepannetje (of vuurvast schaaltje), doe eerst de tomaten in de pan en schenk dan het ei-spaghettimengsel er over heen. Bak op laag vuur +/- 5 minuten todat het ei is gestold. Keer de frittata dan met behulp van een deksel of snijplank en bak ook de andere kant nog een paar minuten. De frittata voelt stevig aan als ie gaar is.



* Dit is echt een basisrecept. Je kunt alles in de frittata mikken: courgette, gehakt, champignons, ui, prei, garnalen, broccoli etc. Rauw vlees/vis en harde groenten wel even voorbakken/koken.
Ik heb 'm vandaag met champignons en ui gemaakt, en er sla met tomaat bij gegeten.

zondag 5 juni 2011

Aspergesalade met garnalen en citroendressing

Geïnspireerd op een asperge-traktatie van Ilse!

Let op: voor 1 persoon is dit nogal veel, voor 2 wat weinig.. Asperges worden nou eenmaal vaak per pond verkocht, en garnalen per ons, vandaar deze maatvoering. Als je de (rest van de) asperges eerst helemaal laat afkoelen voordat je de garnalen+dressing toevoegt, kun je de salade een dag bewaren.

- 500 gr. asperges
- 1 bakje 100 gr. grijze garnalen (Noordzee)
- een eetlepel citroensap
- een halve theelepel pittige mosterd (geen grove)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel (asperge kook-)water
- 1 teentje knoflook
- een flinke eetlepel fijngesneden verse peterselie
- optioneel als je een hele citroen hebt: een theelepel zest (fijne reepjes van de -schoongeboende- schil)
- zout/peper
- beetje suiker

Voor deze salade heb je geen 1e klas AAA asperges nodig, want ze worden toch klein gesneden. Zorg er wel voor dat ze vers zijn (dan piepen ze als je ze tegen elkaar wrijft) en geen 'scheuren' hebben.

Schil de asperges met een dunschiller, en snij 1 cm van de onderkant. Snij de asperges in +/- 4 stukken, hele dikke jongens eventueel nog een keer in de lengte. Zet de asperges met ruim water op, voeg een snuf zout en een theelepeltje suiker toe als het water kookt. Draai direct daarna het vuur uit, en laat 10 minuten nagaren.

Maak onderstussen de dressing van olie, citroensap, mosterd, water, peper, zout en peterselie. Snij de knoflookteen doormidden en voeg aan dressing toe. Warm de dressing 15 seconden op in de magnetron, zodat de smaken goed mengen.

Asperges afgieten, knoflook uit de dressing vissen en alles samen met garnalen mengen. Iets af laten koelen en genieten maar :)

Salade met prei en ei

- 1 prei
- 1 of 2 eieren
- 2 plakjes ontbijtspek (of spekblokjes)
- kwart krop ijsbergsla, of lekkere gemengde sla uit een zakje
- 2 theelepels mosterd
- eetlepel (rode wijn) azijn
- 1,5 eetlepel olijfolie
- peper en zout

Het donkergrone stuk en de onderkant van de prei snijden, prei in de lengte doorsnijden en goed uitspoelen. De gehalveerde preien in twee delen snijden, en ongeveer 10 minuten koken in ruim water. Na 4 minuten (afgespoeld -> denk kippenpoep) ei toevoegen en 6 minuten meekoken. Prei en ei afspoelen met koud water, prei nog eens halveren en uit laten lekken.
Ondertussen spek uitbakken in droge koekenpan, en dressing maken van olie, azijn, mosterd en peper/zout naar smaak. Sla snijden en mengen met lauwwarme prei, spek, ei in partjes en dressing.

Japanse zalm met noedels en spinazie

- 1 (diepvries) zalmfilet, ontdooid
- 2 eetlepels zoute sojasaus (Kikkoman of gewoon van AH of Xenos)
- halve eetlepel rijstazijn, of gewone azijn
- halve theelepel wasabipasta (supermarkt of Xenos)
- halve eetlepel olie (liever geen olijf-, maar zonnebloem ofzo) + eetlepel om te bakken
- sesamzaadjes
- handje noedels
- 2 grote handen verse spinazie of een paar blokjes diepvries
- extra lekker met verse gember: 1cm gember schillen en heel fijn snijden

Marinade maken van sojasaus, wasabi, azijn en olie. Zalm in blokjes snijden (niet te klein, 1,5x1,5 cm ofzo) en door marinade scheppen. Minimaal 5 minuten laten intrekken. Als je versie spinazie gebruikt deze wassen en uit laten lekken.
Noedels koken volgens aanwijzingen op verpakking. Ik ben dol op de voorgekookte 2-persoonsverpakking van Amoy -> hoef je niet te koken, kunnen zo in de wok.
Olie goed heet laten worden in wok, zalm uit marinade scheppen en al omscheppend bakken. Sesamzaadjes in schaaltje doen, en zalmblokjes uit de pan in het schaaltje doen, en omroeren zodat de blokjes een sesamlaagje krijgen. De rest van de marinade in de wok gieten, met een scheutje water en eventueel de gember. Gekookte noedels en spinazie toevoegen en doorwarmen totdat spinazie is geslonken.
Noedelmengsel in kom scheppen met zalmblokjes.

Ook lekker met peultjes (even kort voorkoken).

Salade Niçoise

Mijn versie van mijn moeders versie van een klassieker..
Vooral heel makkelijk als je gisteren toevallig sperziebonen en/of aardappels hebt gegeten en left-overs hebt! Zoniet: plan dan morgen iets met bonen en/of aardappels (curry?), en kook vandaag alvast wat meer :).

- paar blaadjes (krop)sla
- handje gekookte sperziebonen
- een flinke gekookte aardappel, in parten
- 2 tomaten, in kwarten
- een gekookt ei, in parten (kun je eventueel meekoken met aardappel/sperziebonen)
- half blikje tonijn
- 3 ansjovisfilets uit blikje
- paar augurkjes
- paar olijven
- mayonaise
- ketchup
- mosterd

Slablaadjes op bodem bord leggen. Alle groenten er op 'schikken', tonijn in het midden leggen, ansjovisjes, augurken, ei en olijven er omheen en garneren met mayonaise, ketchup en wat mosterd.

Be creative: bij voorbeeld ook lekker met een gebakken tonijnfilet, gerookte forelfilet, met rauwe paprika en/of kappertjes.

Couscous met chorizo en geitenkaas

Komt geloof ik origineel uit de Allehande, maar dit is vast niet meer het oorspronkelijke recept ;)

- kopje couscous (de snelkookversie, de gewone supermarkt verkoopt alleen snelkook)
- handje sperziebonen, gedopt en in in stukken
- halve rode paprika, in stukjes
- sjalotje of half (rood) uitje, gesnipperd
- stukje zachte geitenkaas (30 gram)
- stukje chorizo (5-10 cm) of salami (BiFi!!) in stukjes
- munt (eetlepel fijngesneden vers of theelepel gedroogd)
- snuf komijn (= djinten)

Water koken in waterkoker en gedeelte over sperziebonen in pan gieten en even laten staan. Couscous bereiden volgens verpakking.
Worst zonder olie of boter bakken, ui toevoegen als er voldoende bakvet is vrijgekomen. Als ui glazig is ook paprika, (afgegoten) sperziebonen en snuf komijn toevoegen. 5 tot 10 minuten zachtjes roerbakken, totdat alles gaar is. Couscous en wordt/bonen-mengsel in kom doen, munt er door scheppen en geitenkaas er boven verkruimelen.

Als je salami gebruikt, dan wel wat cayenne/chilipeper toevoegen tijdens bakken. Ook lekker met feta.

Pasta met knoflookscampi's, verse kruiden en zelfgedroogde tomaatjes

Makkelijk, snel en erg lekker!

- pasta (een flinke hand naar keuze)
- half blokje kippenbouillon
- scampi's/gamba's/grote garnalen (ik gebruik meestal 1/4 zak diepvries van AH = 125 gram, ongepeld)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie en basilicum (als je gedroogde kruiden gebruikt een halve eetlepel)
- chilipeper (gedroogd uit een molentje, je kan ook een kwart verse gebruiken)
- 6 halfgedroogde tomaatjes (zelf maken: zie beschrijving op blog, of kant-en-klaar kopen)
- olijfolie

Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Als het water kookt een half bouillonblokje toevoegen.
Eetlepel olijfolie warm (niet te heet) laten worden in koekenpan, knoflook zachtjes aanbakken, scampi's toevoegen. Niet te lang bakken: als ze mooi roze zijn, zij  ze klaar. Pasta op bord mengen met verse kruiden, chilipeper, tomaatjes en scampi's. Beetje olijfolie er overheen druppelen en eventueel wat zout.

Zelfgedroogde tomaatjes

Easy does it, en heel erg lekker! Kost wel even tijd..

- (over)rijpe tomaten, liefst romaatjes of cherrytomaten, maar andere tomaten kunnen ook
- zout
- tijm
- olijfolie
- overschaal/plaat

Tomaten halveren (bij cherrytomaten) of in kwarten snijden. Met snijvlak naar boven op schaal leggen, licht bestrooien met zout en tijm. Beetje olijfolie er overheen druppelen.
Tomaatjes op 50C zo'n 3 tot 4 uur in de over laten drogen. Temperatuur niet hoger zetten om proces te versnellen, dat werkt niet ;)

Gedroogde tomaatjes af laten koelen en met olijfolie en nog wat tijm in zeer schoon (uitgekookt) potje doen. Als je het potje op z'n kop in de koelkast zet kan er geen lucht bij komen en zijn de tomaatjes een paar weken houdbaar.

Toch maar een blog!

Ja, ik kook voor mezelf, bijna iedere dag. Veel mensen schijnen het niet de moeite te vinden om voor 1 persoon te koken, maar waarom zou je niet lekker eten als er toevallig niemand is om het mee te delen? Ik probeer zo min mogelijk kant-en-klaar producten te gebruiken, maar het moet wel leuk blijven. Met name op werkdagen heb ik meestal weinig tijd en veel honger, dus kook ik een makkelijke maar smakelijke hap. In het weekend, of als ik gasten heb, pak ik ook graag wat groter uit, maar ik ben van mening dat ook dan simpel heel lekker kan zijn!

Op deze blog zal ik regelmatig de recepten plaatsen van succesnummers.
Sommige gerechten heb ik zelf verzonnen, andere komen uit een kookboek, Elle Eten, Delicious, of van vrienden en familie. De opgegeven hoeveelheden zijn in principe voor een 1-persoons maal, tenzij anders aangegeven. Ik ben zelf geen nauwkeurige kok, dus gebruik deze recepten vooral als leidraad, en ga niet iedere mililiter afmeten.
Veel kookplezier en eet smakelijk!